Discuție:Nicolae Batzaria

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Pentru mine Nae Batzaria a fost scriitorul care m-a invatat sa zambesc si chiar sa rad in hohote in perioada copilariei! Cartea lui pentru copii intitulata "Uitucila" mi-a luminat copilaria in vremea cand in Romania nu se puteau gasi carti pentru copii ci numai gunoaie sovietice de tipul "Tinerei Garzi", unde copiii erau invatati cum sa-si reclame parintii si sa-i acuze ca sunt "dusmani de clasa".

Cred ca am citit aceasta carte de zeci de ori si de fiecare data mi s-a parut foarte distractiva.

Subiectul ei cred ca este actual si azi. Am incercat sa cumpar aceasta carte dar nu am reusit: cartea s-a vandut acum cativa ani in anticariatele din Bucuresti, dar nu a fost republicata. O scurta prezentare a cartii: eroul Uitucila este fiul lui Trasnea Trasnitu, un barbat care face tot felul de trasnai. In schimb mama lui Uitucila este o femeie cu bun simtz care incearca mereu sa "dreaga situatia".

Il vedem pe uitucila alaturandu-se unui cortegiu funerar si plangand un mort pe care nu-l cunoaste, il vedem pe dl. Trasnitu invitand fel de fel de hoti pe post de personalitati importante, din vanitate, moment in care acesti hoti lasa familia fara nimic, apoi il vedem pe Uitucila facand prostii la scoala si multe altele. Cartea este ilustrata cu mult talent, avand desene in stilul inter-belic si cred ca si azi ar starni mult haz.

As sugera re-publicarea ei in forma originala! Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 2602:306:30d2:ab80:594c:5109:b7b2:24f0 (discuție • contribuții).