Discuție:Mitologia japoneză

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Discuție:Mitologie japoneză)

Avertisment imagine[modificare sursă]

Următoarele imagini au fost şterse de la Commons sau au fost marcate spre ştergere. Te rog scoate-le din articole sau alătură-te discuţiei de la commons. Mesaj generat automat de CommonsTicker.

-- CommonsTicker 21 ianuarie 2007 15:38 (EET)[răspunde]

Pentru completat articolul[modificare sursă]

La inceputuri, Pamantul era tanar si semana cu o pata de ulei care pluteste si e dusa de valuri ca o meduza.Din acest lucru care a aparut, ca o trestie ce rasare, s-au nascut trei divinitati care s-au ascuns.Locul este Tekamanohara, numit si inaltele campii celeste.Primul zeu este Amanoninakanushi-no-kami, sau Domnul din mijlocul Cerului; ceilalti doi sunt Takamimusubi si Kamimusubi.Apoi au aparut in lume divinitatile secundare, Umashiashikabihiko-ji-no-kami si Amanotokotachi-no-kami. In total, cinci divinitati celeste autonome.Urmeaza alte sapte generatii de zei si zeite.Toti se ascund, cu exceptia ultimului cuplu-Izanagi si Izanami, cei care creeaza Japonia. Astfel, in cosmogonia nipona, nu exista creatie Text cursivexnihiloText cursiv, nu exista o prima clipa a lumii si nici macar un haos initial.Zeii apar din ei insisi, parca din nebagare de seama, si abia dupa opt generatii se manifesta un inceput de organizare a lumii.Unicul obiectiv urmarit este crearea insulelor nipone de catre Izanagi si Izanami.

La fel ca multe alte popoare, japonezii se simt dominati de fortele naturii, atribuindu-i fiecareia dintre ele o personalitate, o putere, un caracter divin.Astfel au aparut Text cursivkamiText cursiv:muntii inalti sunt kami, copacii mari si batrani sunt kami.Toti kami detin o pozitie inalta, sunt respectati, venerati, constituie un obiect de cult. Kami sunt fiinte cu trup asemanator cu cel al oamenilor, avand deopotriva calitatile si defectele acestora.--Alex:D|Mesaje 9 aprilie 2007 18:15 (EEST)[răspunde]