Discuție:Mihail Moruzov

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Forfecări pripite[modificare sursă]

D. Cezarika, constat cu regret că nu v-a plăcut o bună parte din articol. Eu nu sunt specialist în ale spionajului, presupun că nici dv., deci părerile dv. nu sunt preferabile față de ale mele. Am considerat că a scrie despre Moruzov fară o descriere oarecare a instituției ctitorite de el este o greșală. Nu poți scrie despre H. Ford ignorând uzinile din Detroit, sau despre Vodă X, ignorând războaiele duse, cauzele, țintele, parcursul, rezultatele, etc.

Articolul este biografic, deci aparține de «Categorie:Biografii»; Creatorul Serviciul nostru Secret de Informații, unul dintre cele mai performante din Europa, aparține pe drept de „Istoria României” și de „WikiProiect România”, ce v-a făcut să ștergeți toate aceste categorii?

Vă respect dreptul de a avea o părere diferită de a mea, pentru asta vă stă la dispoziție Pagina de Discuții, vă sugerez s-o folosiți înainte de a da buzna cu plugu-n lan. Vor mai fi și alții de părerea dv., aferim. Dacă nu, nu. Alex F. (discuție) 10 iulie 2009 01:12 (EEST)[răspunde]

Dle Alex, în articolul despre Ștefan Vodă nu cred că veți găsi secțiunea Bătălii pe teritoriul Moldovei; așa cum nici în acest articol n-ar trebui să existe secțiunea Cronologia structurilor de informații în România. Articolul caracterizează personajul, nu serviciul său; iar dacă o face, atunci spune despre contribuțiile personajului în serviciul respectiv, nu se rupe de la subiect și începe a povesti istorie. Categoria Biografii este prea generală și nu trebuie să aibă articole incluse direct în ea, ci în subcategoriile ei. La fel și Istoria României este prea general, în cazul ăsta ar trebui să introducem în categoria respectivă toți românii pe de wiki care nu mai sunt în viață...
În locul lui Cezar, nici eu nu m-aș fi obosit să poluez pagina de discuție când totul este atât de clar. //  GikÜ  vorbe  fapte  / vineri, 10 iulie 2009, 01:45 (EET)

Începutul[modificare sursă]

Deși este dată ca referință cartea lui Ion Pavelescu: Enigma Moruzov, Ed. Gaudeamus, 1993, sunt surprins să constat că nu este prezentat momentul din 1907 (deci, la 20 ani) care este, de fapt, adevăratul debut al lui M. Moruzov în acest domeniu.

În capitolul 4 Pînda în altar (am folosit grafia din carte) se menționeză că, în toamna acelui an, a observat o activitate neobișnuită la biserica Sf. Gheorghe aflată atunci în custodia comunității bulgare. El a reușit să se strecoare într-o duminică în biserică și, profitând de momentul când enoriașii au înconjurat preotul pentru a lua mir, s-a strecurat în altar rămânând acolo și după încuierea bisericii.

După miezul nopții, preotul a revenit la biserică fiind urmat în scurt timp și de unii dintre enoriași. Moruzov, care era ascuns sub o masă, a ascultat cum cei prezenți puneau la cale măsuri pentru destabilizarea Dobrogei.

A doua zi, când au venit oamenii de serviciu să facă ordine și curățenie, s-a strecurat afară din altar și de acolo în afara bisericii. A întocmit un raport pe care l-a înaintat imediat Biroului de Informații al MStM.

Legat de studii, întradevăr nu au fost strălucite. El a avut o sincopă cu limba latină dar asta nu l-a împieditcat ca, într-un final, să obțină o diplomă de bacalaureat.(pag. 33 din carte) --Senator (discuție) 23 iunie 2011 14:21 (EEST)[răspunde]

Locul nasterii[modificare sursă]

conform informatiilor de actualitate, s-a nascut la Tulcea, v aici

https://www.tulceanoastra.ro/historia/mihail-moruzov-o-enigmatica-personalitate-tulceana/ 79.115.111.172 (discuție) 29 august 2023 12:01 (EEST)[răspunde]