Discuție:Ius sangvinis

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Dreptul strămoşesc şi pământean

Salut! Iar mă bag ca musca-n lapte. În prima clipă Dreptul pământean mi s-a părut a fi opus dreptului cosmic. De aceea am căutat pe Google şi am avut următoarele rezultate: 11 pentru "Dreptul pământean" şi 33 pentru "Dreptul pământului". Din amitirile mele ştiam şi eu că se numeşte «dreptul pământului» sau «legea strămoşească». E doar o propunere de modificare. Toate cele bune, --Miehs (discuţie) 24 martie 2009 13:59 (EET)

Salut, simpatica si utila musca !

Te rog, nu sovai sa renumesti articolele respective in Legea pamanteana si legea stramoseasca, acum imi amintesc si eu ca asa le citisem, odinioara, in tinerete; si daca cineva vrea sa termine traducerea, e binevenit !

Laptele !  ;-)--Spiridon Manoliu (discuţie) 24 martie 2009 14:16 (EET)

Dreptul : pamântean, stramosesc, cosmic...

Ave Cristian ! De ieri, m-am uitat si eu, si mai ales am consultat niste juristi (notari, avocata...), un ligvist (Dumitru Alexandrescu) si un fost diplomat (Romulus Bena fost consul al României la Marsilia, acum cativa ani). Rezultate : cele mai bune expresii tot Dreptul pamântean si Dreptul stramosesc ramân, de ce ? Fiindca :

  • sub aceasta forma au intrat în limba româna în sec XIX ;
  • faptul ca intre timp au fost uitate si inlocuite cu altele (din ignoranta) ca Jus soli, Jus sanguinis (latine dar din engleza) sau cu Legea în loc de Dreptul, nu este un motiv suficient pentru a nu reveni la forma initiala ;
  • expresii echivalente sunt Dreptul international, Dreptul matrimonial, Dreptul comercial, Dreptul maritim, si chiar Dreptul aerian, din care Dreptul cosmic face parte, chiar daca este inca embrionar (este vorba de regulile de lansare si folosire ale satelitilor si ale orbitelor lor) !!!!

--Spiridon Manoliu (discuţie) 25 martie 2009 11:07 (EET)