Discuție:Ioana Zizi Lambrino

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Articolul Ioana Zizi Lambrino este un subiect de care se ocupă Proiectul România, o inițiativă de a îmbunătăți calitatea și acoperirea articolelor Wikipedia legate de România Dacă doriți să participați la acest proiect, vă rugăm să vă înscrieți aici.
NeclasificatAcest articol încă nu a fost evaluat pe scala de calitate.
NeclasificatAcest articol încă nu a fost evaluat pe scala de importanță.

Aici scrie că: Tatăl ei, Constantin Lambrino, rudă cu generalul Alexandru Lambrino, a fost un apropiat al prim-ministrului Alexandru Marghiloman.--Miehs (discuție) 30 septembrie 2010 09:49 (EEST)[răspunde]

--80.131.126.181 (discuție) 14 iunie 2021 20:58 (EEST)[răspunde]

Acest act a însemnat încălcarea Statutului Casei Regale, care prevedea căsătoria membrilor Casei Regale a României numai cu persoane din alte case regale. Regele Ferdinand a ezitat să aplice o pedeapsă fermă. A dispus însă la 9/22 septembrie ținerea lui Carol timp de 75 de zile în stare de arest la mănăstirea Horaița (județul Neamț).

Da, însa problema cea mai mare a fost dezertarea, nu casatoria. Pedeapsa pentru dezertare în Codul Justiției Militare nu era claustrarea la o manastire ci plutonul de execuție (cf. Art. 181 (Orice individ osândit la pedeapsa de moarte de un Consiliu de războiu, se împușcă) si 267 (Pedeapsa de moarte, cuprinsă în acest codice, pentru starea de războiu, nu este aplicată în timp de războiu civil, nici în timp de asediu proclamat în timp de pace) din Codul Justitiei Militare; cf. Art. 18 din Constituție (Pedépsa morțeĭ nu se va putea reînființa, afară de casurile prevĕḑute în Codul penal militar în timp de resbel.), pedeapsa cu moartea era autorizata în timp de razboi). Pampalaul de Ferdinand trebuia macar o data sa ia taurul de coarne, ca mai avea un fiu, si sa faca precum generalul Crainiceanu, care avusese un singur fiu. Fapta lui Carol avea doua circumstante agravante - faptul ca s-a produs în strainatate (adica a dezertat la inamic, nu s-a dus acasa) si ca s-a petrecut în timp de razboi (adica de pe front, pt,. ca CJM prevedea o pedeapsa minora pentru cei care "dezerteaza" de exemplu prin neprezentarea la încorporare sau fugeau de la unitate, absenta nemotivata).

Carol era atasat unui regiment de vânatori, unitati considerate ca fiind elita si prin urmare, precum marine, exceptate partial de la rigorile CJM. Însa prin Legea nr. 2677, din 12 aprilie 1905, consiliile de disciplină au fost extinse și la batalioanele de vânători precum si la marina. „Norocul” lui Carol a fost nu numai dragostea leoaicei ci si faptul ca cf. Art. 93, fapta nu era considerata savârsita daca nu era raportata de superior consiliului de disciplina (Crimele și delictele nu se pot urmări, sub pedeapsă de nulitate, decât după un ordin de a cerceta, dat de generalul comandant al circumscripțiunii sau de acela ce-i ține locul...). Iar „maiorul Teaca” nu numai ca a tacut mâlc dar a si falsificat actele de prezenta ale regimentului. Încadrarea a fost schimbata în infractiunea de parasire a postului în timp de razboi în teritoriu inamic (Art. 229: Este declarat de dezertor în străinătate, trei zile după constatarea lipsei, tot militarul care trece fără autorizațiune hotarul țării, sau oricare afară din țară părăsește corpul din care face parte. si 231: Orice ofițer, culpabil de dezertare în străinătate, se pedepsește cu destituire și cu închisoare delà unul până la doi ani, dacă dezertarea s’a întâmplat în timp de pace, și cu detențiune, dacă dezertarea s’a întâmplat în timp de război, sau pe un teritoriu asediat sau învestit.). Si în loc sa stea la racoare 3-12 luni (cf. Art. 227-228), a fost trimis la manastire 75 de zile. Si nici n-a fost destituit si degradat, dimpotriva, dupa faza cu pistolul, a fost trimis sa fure gloria adevaratilor militari, în Ungaria.

Calcarea Statutului Casei Regale (care a generat o noua modificare a ei în 1920) e nimica toata fata de încalcarea legilor civile si religioase privind anularea casatoriei si o bagatela fata de ce ilegalitati au fost comise în cazul Nicolae-Dolesti.