Discuție:Imperiul Otoman

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Articolul Imperiul Otoman este un subiect de care se ocupă Proiectul Turcia, un spațiu de organizare pentru dezvoltarea articolelor despre Turcia Dacă doriți să participați la acest proiect, vă rugăm să vă înscrieți aici.
CAcest articol a fost evaluat ca făcând parte din grupa C pe scala de calitate.
NeclasificatAcest articol încă nu a fost evaluat pe scala de importanță.

În întreg textul de deschidere, nu se pomenește deloc despre calitatea de calif al sultanului (nu se explică nici ce este un sultan în islam), nici calitatea de califat al imperiului otoman, iar în textul de mai jos care este un citat din articol, în mod fericit dar prea succint se amintește practica otomană, cu origine în legea islamică, de a nu negocia tratate și în consecință de a nu întreține relații internaționale pe bazele uzuale în Europa creștină. În textul citat mai jos, se vorbește despre "medievalizarea statului otoman" când se amintește despre această schimbare forțată de atitudine a statului otoman în raporturile lui cu statele creștine, ori termenul este cel puțin dubios ales. Am înțelege că relațiile internaționale actuale, sunt medievale ... Dacă e cât se poate de corect să fie subliniat faptul că această schimbare de atitudine reprezintă o dezertare de la practica tradițională islamică, care consideră entitățile statale nonislamice ca inferioare și demne de dispreț, și prin asta nemeritând onoarea de a fi tratate de la egal la egal în negocieri politice, asta nu justifică în opinia mea deloc folosirea termenului "medieval" pentru a desemna o astfel de evoluție (sau involuție, depinde de punctul de vedere).

Încetarea cuceririlor în Europa au marcat sfârșitul celor 230 de ani de creștere. Asediul Vienei nu a fost parte a extinderii otomane în Germania. Turcii au reacționat la intervenția Habsburgilor austrieci în Ungaria. Acțiunea aceasta a îndepărtat pe unii dintre aliații otomani, iar pe alții i-a întors împotriva turcilor. Papa a abandonat interesele lui seculare pentru a agita spiritele pentru o nouă cruciadă împotriva otomanilor. În deceniile care au urmat, Imperiul Otoman nu a fost nu numai o forța de ocupație, a devenit un instrument în politica europeană. Bătălia de la Viena a adus o perioadă lungă de stagnare și a fost un punct de cotitură în lupta de 300 de ani a regatelor din Europa Centrală împotriva otomanilor. Mai înainte de asediul Vienei, nu era subiect al obiceiurilor diplomatice normale, nici nu a recunoscut dreptul la existență al statelor creștine, care erau considerați inamici tolerați. Eșecul din fața Vienei a început un proces de medievalizare a statului otoman, de timp ce regulile islamice care guvernaseră viața imperiului au început să fie înlocuite de contracte financiare și civile în toate domeniile, (în relațiile externe, recrutările pentru armată, organizarea administrativă, etc).

O mică observație la citatul de mai jos:

Murad I a fost primul otoman care s-a proclamat "sultan" (rege).

Sultan înseamnă în arabă autoritate, guvern, și prin extensie oamenii care ocupă distincțiile corespunzătoare, nu rege. Rege e "malik", și anumiți leaderi musulmani după instituirea califatului au avut curajul să se definească ca atare, în ciuda conotației neislamice a termenului, însă aceștia au gândit termenul întotdeauna cu sensul lor de despot local, fără să conteste, cel puțin în mod deschis, califul.

Remus Octavian Mocanu 8 septembrie 2007 04:04 (EEST)[răspunde]

Atît ați avut de "spus" despre strălucita istorie a țărilor române în luptă cu expansiunea otomană??? Vai de voi, nevolnicilor... [CM] Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 85.186.255.216 (discuție • contribuții).

Articol de calitate[modificare sursă]

Articolul asta are potential sa devina unul de calitate daca e aranjat un pic.Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Black Agent (discuție • contribuții).

„Un pic” mai mult... Citarea surselorCitarea surselor este aproape inexistentă (doar trei „referințe”). --Bătrânul (discuție) 30 decembrie 2018 19:05 (EET)[răspunde]

Un fișier de la Commons folosite pe această pagină a fost propus pentru ștergere[modificare sursă]

Următorul fișier de la Wikimedia Commons folosite pe această pagină a fost propus pentru ștergere:

Participați la discuția de ștergere din pagina propunerii. —Community Tech bot (discuție) 22 martie 2020 13:09 (EET)[răspunde]

Modificările din 30 mai 2016 sunt probabil făcute tot de Black Agent (2013); în cel mai bun caz sunt doar o traducere plină de greșeli, altfel un plagiat plin de greșeli de transcriere... --Mihai (discuție) 16 aprilie 2022 10:33 (EEST)[răspunde]

Un fișier de la Commons folosite pe această pagină a fost propus pentru ștergere[modificare sursă]

Următorul fișier de la Wikimedia Commons folosite pe această pagină a fost propus pentru ștergere:

Participați la discuția de ștergere din pagina propunerii. —Community Tech bot (discuție) 26 aprilie 2023 18:28 (EEST)[răspunde]