Discuție:Grigore Palamas

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Aș avea o întrebare: de ec ați șters referința la Dumitru Stăniloae ; lucrarea sa este una din cele mai elocvente in privința Sfânului.Până când nu voi primi un raspuns satisfăcător,o sa continui sa modific pagina!

Consider ca ultimele modificari au un punct de pedere romano-catolic . Nu numai asta , dar acest lucru nu este mentionat de catre autor/autorii modificarilor.Propun o vedere cel putin mai obiectiva, eventual si mai ampla asupra subiectului!

Grigore Palamas nu e criticat numai de catolici, ci și de unii ortodocși. Mai întâi, critica romano-catolică, în parte este rezumată de Varlaam: dezbinarea lui Dumnezeu în "esență" și "energii necreate". În plus, teologia catolică mai argumentează și că esența dumnezeiască nu este absolut inaccesibilă, pentru că realitatea nevăzută a lui Dumnezeu poate fi cunoscută, ce-i drept, imperfect, prin analogie, pornind de la lucrările creației (cf. Înț 13; Rom 1, 18-20). Oricum, omul este părtaș la viața dumnezeiască prin harul creat.
Apoi, nici toți teologii ortodocși nu sunt de acord cu Palamas. Ce-i drept, unii consideră distincția între esență dumnezeiască și energii necreate drept dogmă de credință, în schimb, alții vorbesc doar de ipoteză teologică, de un theologoumenon. Nu e sigur că Palamas reia o învățătură a Sfinților Părinți, fiindcă aceștia vorbesc de "energii", dar nu în sens palamit, ci cu înțelesul general de "lucrări ale lui Dumnezeu". Distincția între natură și energii divine nu e în Dumnezeu, ci în noi, altfel distrugem simplitatea naturii divine. (cf. Y. Spiteris, Palamas: la grazia e l'esperienza. Gregorio Palamas nella discussione teologica, Roma 1996, pag. 43 și urm., 108-116).
Concluzia mea ar fi că un articol echilibrat trebuie să prezinte ambele poziții, din moment ce e vorba de o teorie disputată.--wt 11 mai 2007 21:56 (EEST)[răspunde]
Întradevar,și eu consider ca pagina trebuie sa conțina ambele poziții,insă punctul de vedere exprimat aici este clar romano-catolic. În loc să ne certăm inutil despre cine are dreptate si cine nu;propun ca pagina sa fie impartita in 2 partii : "Punct de vedere Catolic" si "Punct de vedere Ortodox".Astept raspunsul si dealtfel si alte sugestii.Adrian.
Și mie mi se pare corect așa, sau s-ar putea expune senin teoria lui Palamas, iar în alt paragraf obiecțiile și discuțiile suscitate de ea.--wt 12 mai 2007 19:05 (EEST)[răspunde]