Discuție:Fulerenă

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Titlul articolului: "Fulerenă" sau "Fulerene"?[modificare sursă]

Danutz, ai spus că singularul "fulerenă" nu există. Pe ce îți bazezi informația? Sau cumva vrei să spui că fulerene este și forma de singular? Eu știu că în alte limbi (spaniolă și franceză) formele de singular și plural sunt diferite (fullerène/fullerènes și fulereno/fulerenos). În plus, chiar textul articolului folosește singularul în paragraful al doilea. --Mihai 27 Mar 2004 17:08 (UTC)

  • Fulerenă nu există în DEX. Eu până acum am auzit doar de fulerene și încă pe nimeni să-i fi zis fulerenă. Și pe Google dacă e să găsești tot sub numele de fulerene găsești. În chimie apare odată cu grafitul și diamantul și sunt aproape sigur că se zice fulerene, în nici într-un caz fulerenă. --Danutz 27 Mar 2004 21:11 (UTC)

Eu tot cred că termenul "fulerenă" e forma de singular și ar trebui folosit în titlu. În legătură cu argumentele tale:

  1. Bănuiesc că nici "fulerene" nu există în DEX (e un cuvânt prea nou).
  2. E normal ca pluralul "fulerene" să se folosească mai des. Însă pentru titlul articolului trebuie folosit singularul, așa e convenția.
  3. Am căutat pe Google, doar paginile în română! Pentru "fulerene" găsesc 12 pagini, iar pentru "fulerena" 18 pagini.

--Mihai 29 Mar 2004 20:26 (UTC)

  • Nu știu ce să zic. Am să întreb pe cineva de specialitate. Până atunci putem păstra redirijare de la fulerenă la fulerene.

Icosaedrul trunchiat[modificare sursă]

C60 e icosaedru trunchiat ("minge de fotbal") și nu face parte din cele 5 solide platonice (icosaedrul regulat (platonic) având 20 de fețe triunghiulare (echilaterale) și doar 12 colțuri).