Discuție:Exploziv (material)

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Discuție:Explozibil (material))

In primul rand ar trebui schimbat titlu: cuvantul "explozibil", ca substantiv, este o struto-camila intrata in DEX prin uz. Desi in DEX se propune ca origine frantuzescul "explosible", acesta, potrivit LAROUSSE, este adjectiv. Corect este "exploziv/explozivi", provenit tot din frantuzescul "explosif", termen utilizat in mod curent printre specialisti. Substantivul " explozibil" este utilizat doar de "jurnalisti" cu facultatea la fara frecventa, care nu au pus mâna în viata lor pe DEX, ca sa nu vorbim de explozivi. Sunt de acord cu forma de adjectiv "explozibil/explozibilā/explozibili/explozibile".

In al doilea rand, desi sunt date multe definitii, ele sunt aiuristice, fara baza stiintifica. In cazul detonatiei nu rezulta intotdeauna produsi de ardere completa, acest lucru depinzand de balanta de oxigen a fiecaruir exploziv.

Explozia nu este un alt mod de transformare a explozivilor, e doar un alt fel de a spune "transformare exploziva".

Deflagratia este o ardere in care frontul de reactie se deplaseaza cu viteze subsonice, spre deosebire de detonatie, la cre frontulmde ardere se deplaseaza cu viteze mai mari decat viteza locala a sunetului.

Clasificarea explozivilor nu se face doar in functie de utilizarea lor si de putere. Clasificari exista si din punct de vedere chimic, al balantei de oxigen (supraoxigenati, echioxigenati, suboxigenati complet gazeificabili si suboxigenati incomplet gazeificabili), din punctul de vedere usurintei cu care se initiaza (explozivi primari si secundari) etc.

Brizanta e tot aia cu puterea explozivilor si nu e singura caracteristica a acestora.

Explozivi "de medie putere" e o.... exprimare foarte nefericita, ca sa nu-i spun prostie.


Un alt aspect important este ca trebuie facuta distinctia intre "substanta exploziva" si "exploziv" care poate fi si un amestec omogen, neomogen, mecanic de mai multe substante, care, fiecare luata in parte, sa nu fie o substanta exploziva.

Cred ca.cea mai 'corecta politic' denumire pentru ceea ce se vrea sa fie acest articol ar fi "materiale energetice" printre care sunt si explozivii, pulberile si propergolii.

Xmasenator (discuție) 2 iunie 2014 21:40 (EEST)Lucian[răspunde]