Discuție:Egipt

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

egiptul este o tara.capitala sa este egipt

am aflat de undevaindice

Prostii!--ZOLTAN (discuție) 14 ianuarie 2009 17:01 (EET)[răspunde]

Traiesc in Egipt de cativa ani buni si ma documentez foarte mult in legatura cu aceasta tara: legislatie, istorie,religie, sociologie, etc. Wikipedia este o enciclopedie pe care eu o consideram serioasa insa calitatea acestui articol m-a facut sa am multe dubii. Cred ca autorii bibliografiei citate care au scris asemenea ineptii si au prezentat tara intr-un mod atat de rautacios, nu au calcat in viata lor in Egipt. Poate ca nu ar fi rau sa pastrati numai versiunea in engleza care difera foarte mult. Cred ca rautatile ar trebui sa ramana in cartile prafuite ale autorilor comunisti, mai ales atunci cand avem pretentia intocmirii unei prezentari obiective a statelor lumii. Calitatea articolului a fost cotata C eu nici macar atat nu i-as fi dat. Singurele informatii obiective sunt cele geografice. Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Maliziosa (discuție • contribuții). 11 octombrie 2009 22:27‎

Papirusul Harris[modificare sursă]

Papirusul Harris este un document găsit in jurul anului 1860 într-o cavernă in spatele cunoscutului monument de la Medinet-Abu, tradus și dat publicității in 1872 de egiptologul german Dr. Eisenlohr. In el se menționează numele propriu al vechiului Egipt, 'Ta Mera' sau Mera. Vechii Egipteni nu au fost arabi, ei duceau războaie de-a lungul secolelor împotriva Siriei si a altor țâri arabe.

  • Astfel in dinastia 19. (sec 14. i.e.n) Egiptul a fost cucerit de un rege Sirian pe nume "Osarsiph", după cum ne informează Manetho, Iosefus, Lysimachus, ș.a.
  • Ei ne dau și informații prețioase cu privire la evenimentul biblic așa zisa "emigrare a evreilor" sub personajul biblic a lui Moise"(Moses). Ei ne informează că de fapt a fost o alungare din țară, evreii fiind considerați invazori. Manetho(Egiptean) ăi numește pe invasori "Hyksos" fără ai identifica cu evrei. Iosefus(Evreu in Grecia) folosind pe Manetho ca sursă ăi desemnează pe evrei drept Hyksos astfel evenimentul biblic este situat in sec. 14 i.e.n. Lysimachus in schimb plasează acest eveniment biblic "al emigrării din prizonieratul egiptean" abia in jurul anului 700 i.e.n. In contextul altor surse aceasta este mai verosimil.
  • Tot ei ne informează că Faraonul de atunci se desemna domnitorul a "ambelor două țâri", "Egiptul de sus" și "Egiptul de jos". Egiptul decăzuse in destrămare politică si socială zeci de ani de-a rândul fără o putere centrală. Abia după ce un nou Faraon a pus măna pe putere invazorii au putut fi alungați si Egiptul an înflorit din nou.
  • Un alt papirus tradus de Eisenlohr este "Papirusul Rhind" care ne informează asupra matematicii egiptenilor. Ei cunoșteau regula de trei simplă, dar nu cunoșteau împărțirea. Ei rezolvau ecuații de gradul întâi prin multiplicare succesivă. (am reușit să rezolv problemele de autentificare)--Petre Pascu (discuție) 28 decembrie 2018 21:42 (EET)[răspunde]