Discuție:Dragobete

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Am citit in sera asta despre ambele sarbatori: Sf. Valentin si Dragobetele si din pacate mi s-a parut ca origenea sarbatorii de Sf. velentin e mult mai bine clara si mai interesanta.


.Dar,Valentine's Day e mult prea rationala,ii lipseste"DUHUL"sarbatorii noastre-Dragobetele si daca ai trai in Occident or the USA este pur si simplu o... Business Day! Sapienti sat !


Aș fi preferat să vă semnați, nu e greu să vă faceți un cont aici. Acum, la subiect, rolul Dragobetelui în conjuncție cu Sf. Valentin mi se pare un pic exagerat. Dragobetele nu este exact ce este Valentine's day pentru vestici, este mai puțin cunoscut, și are cu totul altă origine și menire. Cred că a fost scos de la naftalină tocmai pentru a avea o contră a ascensiunii unor formate care nu sunt specifice poporului român tradițional, ci societății de consum. Discuțiile de genul Moș Gerilă - Moș Crăciun-Moș Nicolae sau sf. Valentin-Dragobete sau 1 Martie - 8 Martie nu le-am inventat noi, ci au apărut înaintea noastră,chiar și Titu Maiorescu deplângea existența formelor fără fond. Referitor la documentarea mai amănunțită a sf. Valentin, dacă România nu ar fi îndurat 50 de ani de „modernizare“ a vieții satului, prin strămutarea țăranilor la oraș și ruperea legăturilor cu tradițiile lor, am fi avut și noi probabil o sărbătoare a Dragobetelui dezvoltată în același fel, pentru că lumea evoluează. Și apoi cel mai puternic întotdeauna își impune punctul de vedere. Nu cred că veți vedea tineri mergând la cules de flori sau alergându-se prin păduri, ci mai degrabă tineri mergând în Mall, la o pizza, nu ? Deși la bază, sărbătoarea are același țel, „împerecherea“. Așa că fiecare ține sărbătoarea de care se simte mai legat, tinerii de la oraș vor merge la Mall, iar cei din satul tradițional (cel adevărat, nu cel în care urlă manelele) vor merge la cules de flori, îmbrăcați în cele mai bune straie, așa cum și la Crăciun la oraș se merge pentru bani, iar la satul adevărat se merge pentru a ura.

Pentru a renunța la bătălia Sf. Valentin - Dragoebete de aici de pe Wikipedia, propun documentarea cât mai exactă a ambelor sărbători, din surse cât mai variate și apoi pornirea unor astfel de discuții pro-contra, cu argumente cât mai multe și mai de încredere. Iar pentru D.evil al cărui comentariu inițial îl găsiți aici, tot respectul, dacă mai continui așa riști să îmi dai de gândit cu privire la activitatea pe o enciclopedie unde nu ți se spune ce greșești, ci ești ironizat. Nu am făcut decât să anticipez un eventual interes mai mare pentru diferența dintre Valentine's Day și Dragobete, odată cu apropierea zilei de 14 februarie, și am încercat să aflu mai multe despre Dragobete(căutând pe net, nu sunt folclorist). Apoi am încercat să transpun aici ce informații găsesc, pentru ca eventualii cunoscători, sau măcar cei care au posibilitatea de a consulta diferiți folcloriști, să corecteze acest articol și astfel să avem o enciclopedia cât mai corectă. Acum, că nu am reușit acest lucru este o altă poveste, care ține mai mult de calitatea publicului care folosește internetul în România. Elerium | [ Discuție Elerium ] 16 Feb 2005 21:15 (UTC)


"O altă tradiție spune că Dragobetele a fost transformat într-o buruiană, numită Năvalnic, de Maica Precistă, după ce nesăbuitul a îndrăznit să îi încurce și ei cărările." Va rog o sursa pentru aceasta informatie. Multumesc, Ancan (discuție) 24 februarie 2009 12:40 (EET) ancanAncan (discuție) 24 februarie 2009 12:40 (EET)[răspunde]

Poziția Bisericii Ortodoxe din RM[modificare sursă]

Un anonim a șters recent pasajul despre poziția Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova privind Dragobetele. Alt anonim l-a restaurat. Ștergerea mi se pare justificată, deoarece referințele bibliografice duc către blogul unui preot baptist. Cel mult poate fi poziția Bisericii Baptiste, dar blogul respectiv nu pare să aibă caracterul unei surse oficiale baptiste. Dacă autorul este însă o persoană de marcă în rândul respectivei comunități, atunci părerea sa poate fi consemnată și atribuită dânsului în mod explicit, dar în niciun caz nu poate fi considerată poziția unei organizații din care nu face parte. De aceea voi elimina din nou respectivul pasaj. —Andreidiscuţie 13 februarie 2013 14:35 (EET)[răspunde]

Imaginea din articol[modificare sursă]

Am scos imaginea din articol în urma mesajului de mai jos. Dacă aveți mai multe informații despre subiect, participați la discuție.--Strainu (دسستي‎10 februarie 2019 23:14 (EET)[răspunde]

„Doresc să vă atenționez că o fotografie care ilustrează articolul Dragobete, din Wikipedia în limba română, e nepotrivit aleasă. Fotografia face parte din albumul apărut în 1933, care cuprinde lucrări ale germanului Kurt Hielscher, album prefațat de Octavian Goga. Poza e realizată în satul Dragu, din județul Sălaj, și e intitulată „Joc țărănesc”. Textul explicativ al fotografiei din Wikipedia, ”Hora de Dragobete”, este cu totul în afara realităților din acea zonă etnografică, deoarece în Sălaj jocul popular nu se bazează pe elementul coregrafic ”horă”, iar datina numită Dragobete nu a fost atestată niciodată pe acele locuri. În plus, pe baza portului, persoanele din fotografie aparțin mai degrabă comunității maghiare, care de asemeni nu cunoaște Hora de Dragobete. Cu speranța că împreună putem lua măsuri împotriva superficialității, contribuind la informarea corectă a cititorilor, vă rog să eliminați fotografia respectivă.”