Discuție:Domeniul public

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Articolul Domeniul public este un subiect de care se ocupă Proiectul Drept, un spațiu de organizare pentru dezvoltarea articolelor despre drept Dacă doriți să participați la acest proiect, vă rugăm să vă înscrieți aici.
NeclasificatAcest articol încă nu a fost evaluat pe scala de calitate.
NeclasificatAcest articol încă nu a fost evaluat pe scala de importanță.

Nu am avut nici o contribuție la wikipedia până acum. Aș dori să-i semnalez autorului articolului faptul că dreptul de autor în România dureaza 70 de ani după moartea autorului. Aș sugera să adauge la linkuri externe Legea dreptului de autor. http://www.osim.ro/web/editura/legea_8_96/legea_8.htm sau http://www.legi-internet.ro/lgdraut.htm

Domeniul public în articolul în limba engleză se referă în special la domeniul public din punct de vedere al legii copyright sau în românește legea dreptului de autor. en:Public domain are o semnificație specială pentru proiectul wikipedia care este o compilație și în aceste condiții este util să ști ce poți folosi în limite legale. Probabil cel mai cunoscut proiect care adună literatură din domeniul public este Proiectul Gutenberg. Poate o mai buna ințelegere a ideii de domeniu public ar putea face ca proiectul Gutenberg să primesca și contribuție în literatură Romanescă din domeniul public. În plus ar fi util să găsești pe internet cât de mult material posibil din domeniul public și în limba româna. Ar fi interesant de completat articolul cu lista categoriilor de lucrari din domeniul public în afara celor a căror drept de autor a expirat. Mă gândesc la lucrări care nu intră sub protecția dreptului de autor. În SUA în aceste categorii intră, lucrari elaborate de guvern din bani publici, lucrari cedate domeniului public explicit de catre autor. Am mai discutat cu prieteni despre domeniul public. Un absolvent de facultate de drept a afirmat ca descrierile de inventie sunt de asemenea in domeniul public. O persoană care a avut o editură mi-a spus că nu poți copia Eminescu din orice carte deoarece ar putea fi o ediție "îngrijita de ...". Mi se pare ciudat acest lucru fiindcă, este o parere personală, conform dreptului moral nimeni nu poate modifica opera lui Eminescu așa că ma întreb, cum poate cel ce a ingrijit editia, a modificat opera lui Eminescu să beneficieze de un drept pentru ceeace a modificat. Dacă cel ce a îngrijit o ediție beneficiază de drepturi de autor unde mai poți găsi lucrări în domeniul public în Romania ? La biblioteca Academiei? Cine are acces? Cine are dreptul să copieze ceea ce imprumută? Legea copyrigt și în general legile proprietății intelectuale, în SUA, doresc să recompenseze creatorul, nu să creeze un monopol pe termen lung. Acest principiu este stipulat în constituție. Există grupuri de interese (vezi en:Sonny Bono Copyright Term Extension Act) care doresc să prelungească la nesfarșit drepturile de copyright. Există însă și organizații care se opun în beneficiul pubicului larg. Sper ca discuția deschisă de mine să continue cu puncte de vedere mai autorizate ca în final să se ajungă la un articol mai bun pe tema domeniului pubic.

--MT 66.41.94.228 1 Oct 2004 14:25 (UTC)

Cind gasiti erori in articole, mai bine editati direct pagina - (de fapt ar trebui doua articole separate, date fiind cele 2 intelesuri distincte) Inventiile sint protejate de patent, nu de copyright - patentul explicit permite informarea nelimitata a publicului asupra monopolului obtinut (si utilizarea a inventiei dupa expirarea patentului), deci prin simpla lui inregistrare autorul descrierii renunta la dreptul de autor. In legea romana sint protejate 25 de ani opere vechi care au fost aduse la cunostinta publicului pentru prima data - deci daca cel care ingrijeste editia din Eminescu a gasit poezii noi, le poate folosi exclusiv timp de 25 de ani - dar in acest caz trebuie sa prezinte clar care sint acelea, simpla lor publicare nu ofera automat drept de autor, ca in cazul autorului original. Nu stiu sa existe o lege a dreptului moral; opera lui Eminescu este clar in domeniul public, deci oricine poate face orice cu ea, inclusiv sa o modifice dupa bunul plac. Desigur, aceste modificari ( daca exista ) si opera modificata astfel sint protejate de dreptul de autor a celui care a facut modificarea - dar atunci nu mai poate scrie pe carte ca sint lucrarile lui Eminescu, ci ale sale personal. Daca scrie ca sint scrise de Eminescu, atunci pot fi preluate fara nici o grija, dat fiind ca - prima facie - operele lui sint in domeniul public. Bineinteles, asta se refera la text, nu si elemente adaugate ( imagini de exemplu, sau interpretari dramatice ). Cei care pretind ca prin simpla publicare au drepturi asupra operei lui Eminescu ar trebui dati in judecata pentru insusirea de bunuri nemeritate ( si care apartin domeniului public ) - de ex. de Avocatul Poporului, dar nu cred sa fie la noi o asemenea practica.


Intr-adevar, in Constitutia SUA e clar limitata durata protectiei acordate, dar aceasta durata poate fi extinsa de Congres (doar sa fie limitata in timp - deci o protectie de 1 milion de ani e constitutionala). Unii posesori bogati de drepturi de autor reusesc sa convinga Congresul din cind in cind sa extinda aceasta durata, incit e practic nelimitata ( ajunge acus la 100 de ani in ritmul asta. In Constitutia Romaniei nu apare notiunea de limitare in timp - asa ca se poate legifera orice, inclusiv dreptul perpetuu.

BTW, IANAL Mike


Din Legea dreptului de Autor http://www.osim.ro/web/editura/legea_8_96/legea_8.htm Art. 27. (1) Durata drepturilor patrimoniale asupra operelor realizate in colaborare este de 70 de ani de la moartea ultimului coautor. (2) In cazul in care contributiile coautorilor sunt distincte, durata drepturilor patrimoniale pentru fiecare dintre acestea este de 70 de ani de la moartea fiecarui coautor.

Despre corectat cred ca poate fi vorba dupa ce se aduna cateva fapte/cunostinte verificabile. Exista o carte despre domeniul Public The Public Domain: How to Find and Use Copyright-Free Writings, Music, Art & More -- by Stephen Fishman; Aceasta poate fi foarte utila pentru acest articol. Stephen Fishman vorbeste de dreptul moral care exista in unele tari. --MT 66.41.94.228 2 Oct 2004 18:31 (UTC)

Lansări de arhive în Domeniul Public[modificare sursă]

 Ark25  (discuție) 20 septembrie 2014 19:08 (EEST)[răspunde]