Discuție:Colivă

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

De ce Coliva nu exista in Ardeal ?[modificare sursă]

Sigur in zonele (foste) compact greco-gatolice unde nu prea existau Romani ortodocsi (Maramures, Bistrita, diferite zone din Partium) este usor de inteles de ce nu se foloseste. De ce nu exista insa in zonele compact ortodoxe (Arad, Banat)?. Sigur colonizarea masiva a Moldovenilor in Ardeal sub Ceausescu a schimbat putin situatia, Moldovenii au introdus coliva si botezul prin immersiune in Ardeal, insa faptul ramane: in Ardealul traditional coliva nu exista (se folosesc in schimb colaci)

Se face si se mănâncă şi în Ardeal colivă, deşi nu peste tot.[modificare sursă]

In principal datorita influentelor bisericii romano catolice sau a altor culte sunt locuri unde nu se face coliva. Exista totusi multe comunitati care au pastrat aceasta traditie si in Ardeal. Coliva este specifica ritualurilor din cadrul Bisericii Ortodoxe Romane.

Am intrebat un preot si mi-a spus ca practic daca o parohie ortodoxa nu face si nu foloseste coliva in cadrul ritului aceasta este o incalcare a riturilor BOR. El mi-a spus de asemenea ca acele comunitati ortodoxe de obicei au renuntat in timp la coliva si ca exista documente care atestau folosirea colivei in rit mai ales inainte de aparitia bisericii romano catolice si a cresterii din ce in ce mai mult a influentei vestice.

Nefolosirea colivei in rit este explicata foarte bine de teologiea catolica care nu acorda o importanta acestei comuniuni dintre cei vii si cei morti ptr ca exista purgatoriul, iar papa poate interveni prin indulgente chiar si in cazul celor din purgatoriu.

Nu trebuie sa uitam o perioada istorica in care Ardealul se afla sub stapanirea straina, iar credintele oficiale erau:catolicismul, lutheranismul, greco-catolicismul. Ortodoxia nu era recunoscuta intre aceste religii recepte, permise.

Nu e tezist?[modificare sursă]

Acest articol nu respectă nici un ton neutru (de exemplu, formularea "credinţa noastră") şi nici nu se precizează clar dacă coliva e ceva specific ortodoxişilor sau catolicilor, greco-catolicilor, reformaţilor etc. Şi o singură sursă de informare (un site ortodox de vânzări online de colivă!) poate induce un anumit ton, neenciclopedic, articolului. Kosteatiti 3 februarie 2008 02:23 (EET)[răspunde]

Dacă puteţi îndrepta neajunsurile articolului sînteţi invitat s-o faceţi. — AdiJapan 3 februarie 2008 15:19 (EET)[răspunde]