Discuție:Bluetooth

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Articolul Bluetooth este un subiect de care se ocupă Proiectul Informatică, o inițiativă de a construi o listă cuprinzătoare și detaliată cu informații despre Informatică Dacă doriți să participați la acest proiect, vă rugăm să vă înscrieți aici.
ÎnceputAcest articol a fost evaluat ca făcând parte din grupa Început pe scala de calitate.
NeclasificatAcest articol încă nu a fost evaluat pe scala de importanță.


Bluetooth...aplicat[modificare sursă]

Bluetooth comunică prin unde radio cu o frecvență de aproximativ 2,45 gigahertzi. Când un dispozitiv ce rulează Bluetooth intră în raza de acțiune a altuia, are loc o mică conversație electronică stabilind dacă trebuie să transfere informație . Eventual dispozitivele (telefon) solicită utilizatorului o parola din considerente de confidențialitate și securitate dar uzual nu trebuie să faceți nimic(de exemplu când utilizați un set cu cască sau un set auto compatibile Bluetooth ) Între două dispozitive Bluetooth nu se pot trimite numai pachete mici de date. Bluetooth suportă și conexiuni de voce și audio Interferențele se evită prin comutarea aleatoare de 1600 de ori pe secundă între aceste 79 de canale radio aflate intre frecvențele de 2,40 la 2,48 gigahertzi.Când două sau mai multe dispozitive sunt conectate ("pair"), aceste comută sincronizat. Dacă prin hazard două „conversații” diferite au loc pe același canal de frecvență radio simultan , timpul de interferență este atât de scurt încât nu poate cauza probleme.

Informațiile tehnice suplimentare www.bluetooth.org

1. Cine creează/deține Bluetooth? Bluetooth Special Interest Group (SIG) nu este o companie de sine stătătoare - este o comunitate de mai mult de 2500 de companii interesate in industria comunicării (telefonie, audio, auto...), care planifică și implementează capabilitate Bluetooth pentru produsele lor, acestea fiind ulterior testate și calificate după standarde stabilite de SIG. Când cumpărați un produs care utilizează tehnologia Bluetooth, nu îl cumpărați de la o companie sau un producător numit "Bluetooth".

2. De ce este numit Bluetooth? ("Dinte albastru") Iată un răspunc pentru amatorii subiectelor "stiați că": în Danemarca secolului 10, regele viking Harald Blatand (literal Bluetooth) a unit Norvegia și Danemarca într-un singur regat. Aparent, numele i se trage de la înclinația sa către afine.

3. Cât de rapid este transferul de date? Rata maximă este în acest moment 723 kbps. Chiar dacă este suficient de rapidă să realizeze majoritatea transferurilor de date în câteva secunde, nu se limitează aici. Dezvoltatorii speră să dubleze sau să tripleze această viteză în versiunile următoare ale tehnologiei Bluetooth.


4. Pot controla mai mult de un dispozitiv odată? Da. Cu Bluetooth puteți avea comunicare point-to-point între două dispozitive sau comunicare point-to-multipoint cu un master (uzual un PC "principal"-"stapan")și mai mulți slaves ("dependentzi" -"sclavi", ). Într-o rețea Bluetooth (o rețea locală, "pico-net"), un master poate avea până la șapte slaves însăcapacitatea totală de transfer va fi împărțită ("sharata") între ele, căci tot traficul trece prin "releu"-dispozitivul master .

5. Care este diferența dintre Bluetooth și Infraroșu ("IR", "Infra Red")? Diferența principală este aceea că Bluetooth utilizează unde radio ultrascurte( lungimea de unda de ordinul cm ), iar infraroșu utilizează trenuri de impulsuri optice, cvasi-luminoase (lungimea de unda 700-1600 nm). Cu infraroșu, senzorii ambelor dispozitive trebuie să se afle în linie vizuală , făra obstacole intre emitent și receptor ; infraroșu funcționează numai între două dispozitive în același timp. Undele radio strabat obstacolele , inclusiv pereții(evident, cu atenuare data de absorbția energiei de mediul solid...) și se emit omnidirecțional (sferic).

6. Care este diferența dintre Bluetooth și Wi-Fi ("wire less" - retele fara fir)? Bluetooth și Wi-Fi sunt tehnologii complementare. În timp ce Wi-Fi este o extindere a retelelor Ethernet , înlocuind rețeaua de cabluri UTP arborescenta, Bluetooth este conceput pentru a înlocui firele într-un spațiu cu raza de 10 metri, oferind conexiuni de date, voce și audio. Bluetooth este ideal pentru dispozitive cu putere generată de acumulator deoarece consumă puțină energie.


7. Ce este "bluejacking"? "Bluejacking" se referă la comportamentul unui utilizator care trimite o "carte de vizită" anonimă către alt utilizator din raza de acțiune a dispozitivului sau BT fara vreo schimbare în datele telefonului vizat.Poate conține un mesaj sau o glumă, și cei ce-l inițiază o fac pentru a urmări doar reacțiile destinatarului . Spam on mobile... Pentru a evita pe cei ce practică "bluejacking", puteți să refuzați cartea de vizită, sau să setați vizibilitatea telefonului pe modul ascuns.

8. Ce este "bluesnarfing"? "Bluesnarfing” se referă la încercările unor infractori (atentat la informații private...) "spărgători de coduri" de a accesa datele de pe telefonul mobil, agenda telefonică și imaginile asociate, calendarul și IMEI (International Mobile Equipment Identity), fără ca utilizatorul să știe sau să-și dea acordul. Această activitate necesită cunoștințe specializate,echipament și intenție malițioasa și, de asemenea, necesită ca dispozitivele - ținta și atacatorul - să se afle in imediata proximitate pe o rază de 10 metri .

Dacă dispozitivul personal este setat pe vizibilitatea ascunsă, este mai dificil pentru spărgător. 


9. Ce este "bluebugging”? "Bluebugging” este acțiunea de accesare a comenzilor unui telefon mobil de către o altă persoană fără acordul sau înștiințarea posesorului. Acest lucru permite spărgătorului să inițieze apeluri sau să trimită mesaje, să citească sau să scrie informații de contact și calendar, să asculte conversațiile și să se conecteze la Internet. Și în acest caz, spărgătorul trebuie să se afle într-o rază de 10 metri. "Bluebugging" și "bluesnarfing" sunt diferite, iar dispozitivele care pot fi vulnerabile pentru unul, nu sunt în mod necesar vulnerabile și pentru celălalt.