Discuție:Batic

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă




  • Fii liniştit(ă), nu ai făcut nici un fel de prosti. Este normal să avem probleme. Tot normal este să găsim soluţii. Am pus un (ă) ... pentru că nu-mi dau seama de eşti un el sau o ea. Eu sunt un el.




    • Referitor la categorii, este - ca de multe ori în viaţă - mai uşor să faci decât să explici cum faci ... . Dar, hai să încerc a-ţi explica cum fac eu. După ce am citit explicaţiile unora şi altora, după rateuri şi experimentări în toate felurile, îţi prezint scurtătura scurtăturii, care este viabilă, pentru că dă rezultate întotdeauna. Este, de asemenea, eficientă, lipsită de dureri de cap şi rapidă.
  1. Imaginează-ţi o piramidă de tip egiptean, o piramidă patrulateră regulată. Este piramida categoriilor. Baza este, evident, în lumea foarte materială. Vârful piramidei este categoria cu gradul cel mai înalt de abstractizare, Fundament, să-i zicem. Categoria ta Textile de artă este pe undeva între treimea de jos a înălţimii piramidei şi jumătatea acesteia, pentru că este (încă) în lumea materială, dar prezintă un grad suficient de mare de sofisticare abstractă şi materială ca să nu fie prea jos.
  2. Orice categorie (sau categorii) pe care vrei să le faci sau introduci într-un articol (sau într-o o altă categorie) se redacteză întotdeauna înainte de a salva articolul, în faza de previzualizare. Adică, dai un clic pe conexiunea "în roşu", se deschide o fereastră nouă, a unei pagini inexistente anterior şi continui să construieşti de jos în sus, "în cascadă".
  3. Metoda de lucru este deci, "în cascadă" inversă, de la baza "piramidei" spre vârf, absolut toate redactările succesive de jos în sus fiind menţinute, până la finalizare, în faza de previzualizare. Doar când, în sfârşit, întâlneşti numai categorii "albastre", adică categorii deja existente ... e bine.
  4. Abia atunci începi a salva "pietrele" piramidei pe care le-ai construit de jos în sus. Din nou, când ai ajuns la o previzualizare unde singura sau toate categoriile existente sunt albastre, abia atunci începi a salva paginile categoriilor, dar în ordinea inversă a realizării lor.
  5. Adică vizual, pentru că noi, oamenii, suntem îngrozitori de vizuali: creezi de jos în sus în piramidă şi salvezi definitiv ceea ce ai construit de sus în jos.
  6. Dacă piramida categoriilor în care succesiv încadrezi articolul sau alte categorii (de ordin superior faţă de nivelul categoriei de la care ai pornit) nu există, atunci n-ai avut noroc. Trebuie să le realizezi.
  7. Uneori, doar o "aripă" a construcţiei este nerealizată, pentru că, să nu uităm, piramida este un obiect în spaţiu. Ca atare, fiecare categorie, ca orice cub într-o reţea spaţială, atinge cu una din cele şase feţe ale sale alte direcţii spaţiale. Apropo, urmăreşte cum am construit categoriile necesare de jos în sus, pornind de la Textile de artă în Batik.
  • Dacă n-ai nici idee care ar trebui să fie următoarea categorie în sus, deschide o altă fereastră a browser-ului (sau un alt browser, mult mai bine ! -- Personal, lucrez întotdeauna simultan cu trei browsere diferite, microsoft explorer exclus !) şi fă o vizită pe en.wiki sau hu.wiki sau ... şi inspiră-te.
  • Succes ! Dacă ceva nu merge, trimite-mi un alt mesaj şi "îi găsim noi un ac de cojocul 'mnealui," cum ar fi zis, desigur, dragul de Ion Creangă!

Wars 3 decembrie 2005 12:20 (EET)[răspunde]

P.S. Mesajul îl voi posta simultan în mai multe locuri, ca să dai de el cât de curând. Acelaşi, al dumitale.

arta baticului / redenumire a articolului in BATIC[modificare sursă]

arta baticului nu e ceva nou pentru romania, ea e practicata si aici de multe vreme, in arta textila. Arta baticului se trage intr-adevar din Indonezia, dar e utilizata in varianta ei moderna si in Europa. E neaparat necesar sa se includa si acest lucru in articolul de fata.

Deasemenea, cum termenul de "batic" exista demult in limba romana, e nevoie ca articolul sa fie redenumit in "batic", cu indicarea etimologiei indoneziene, etc.

definitie batic, la DEXonline

"Arta baticului Tainele acestei tehnici se trag încă din timpurile cele mai străvechi și s-au păstrat pînă în zilelenoastre.Dar ce înseamnă acest termen – „batic”?Batic – țesătură din in, bumbac, mătase pe care s-a imprimat o compoziție cu motive colorate,originară din nordul Indiei, din Malaysia și Indonezia. Introdus în Europa de olandezi în secolulXVI. Decorul se execută manual.Cu timpul acest gen al artei decorative a îmbinat mai multe tehnici ale picturii pe pînză.Cel mai simplu ornament neobișnuit executat în condiții de casă îl obținem prin tehnica baticuluicu noduri, deoarece desenul dorit îl căpătăm în urma unui exercițiu simplu: înnodarea,împăturirea unor porțiuni ale stofei înainte de a fi colorată.În tehnica baticului fierbinte ornamentul poate fi obținut cu ajutorul parafinei topite sau altor materiale de acest gen. Vopsim stofa, apoi scoatem parafina sau ceara, astfel obținînd desenul alb pe fond colorat." de la scribd - arta baticului, Irina Gramenschi --Horia mar (discuție) 6 noiembrie 2011 17:29 (EET)[răspunde]