Discuție:Bătălia de la Toulouse (1814)

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Articolul Bătălia de la Toulouse (1814) este un subiect de care se ocupă Proiectul Proiect Perioada napoleoniană, o inițiativă de a construi un compendiu cuprinzător și detaliat de informații despre evenimentele care au avut loc în această perioadă Dacă doriți să participați la acest proiect, vă rugăm să vă înscrieți aici.
CiotAcest articol a fost evaluat ca făcând parte din grupa Ciot pe scala de calitate.
NeclasificatAcest articol a fost evaluat ca făcând parte din grupa mediu pe scala de importanță.

Expunere părtinitoare[modificare sursă]

Salutare,


Aș dori să atrag atenția comunității asupra faptului că acest articol, în starea actuală, este o expunere extrem de părtinitoare în favoarea perspectivei franceze a evenimentelor și rezultatului acestei bătălii. În ce urmează ofer justificarea, sperând că va stimula o discuție ce va rezulta într-un articol mai echilibrat și riguros.

  1. Rezultatul Nu există niciun criteriu militar care permite interpretarea rezultatului acestei bătălii ca o victorie tactică pentru Soult. Mareșalul a poziționat cea mai mare parte, și de asemenea cea mai puternică parte a armatei sale (veterani ai războiului peninsular) pe poziția-cheie a câmpului de luptă, anume platoul Calvinet (Mont Rave). La sfârșitul luptei francezii au fost alungați de pe platou, artileria și redutele de acolo capturate, iar armata franceză împinsă in poziția fortificată dar compromisă a orașului în sine. Francezii au luptat din greu, dar nu au câștigat teren, nu au alungat inamicii, nu au capturat tunuri sau prizonieri, singura realizare a fost faptul că ...au supraviețuit. În schimb francezii au pierdut câțiva générals de brigade și chiar un général de division (Taupin) ucis în luptă. Pierderile aliate au fost datorate în mare parte atacului prematur al spaniolilor lui Freire împotriva poziției dificile a marii redute, și în general faptului că bătălia a fost un asalt împotriva unei poziții fortificate, unde apărătorii au invariabil un avantaj (deși, cum am spus, au fost alungați până la urmă). Din punct de vedere strategic, Toulouse era cea mai importantă bază de operațiuni din sud-vestul Franței, cu un arsenal important (de care Soult s-a folosit) și o instalație de fabricat praf de pușcă (o moară pe o insula a râului Garonne). Pierderea acestei poziții a însemnat fara nicio îndoială o lovitura grea pentru Soult din punct de vedere strategic. Având toate acestea în vedere, adevărul rămâne că bătălia nu a avut un rezultat decisiv, deși faptul ca Soult a fost constrâns să părăsească orașul lăsând în urmă 1600 de răniți și o mare parte din artileria de poziție, fiindu-i compromisă poziția, ar putea fi interpretat ca o înfrângere. Aș sugera ca atare ca rezultatul să fie schimbat în: "dezbătut" sau "disputat", dar co o expunere clară a perspectivei anglo-hispano-portugheză bazată pe un spectru mai larg de citații decât două opere scrise de autori francezi cu obiective destul de clare de a distorsiona evenimentele in favoarea lor.
  2. Expunerea evenimentelor Cum am spus mai sus, aș dori ca expunerea evenimentelor să includă perspectiva aliaților foarte clar, interpretările subiective (prezente la tot pasul), deși nedemne de un articol obiectiv, ar trebui cel puțin trimise la sursele respective cu citațiile de rigoare. Sund dispus să adaug și să modific text existent, și sper să fiu și eu scrutat cu rigoare istorică pentru un rezultat obiectiv de a transmite *faptele* cât mai exact posibil.

BlackSerpentIC (discuție) 24 iunie 2022 12:26 (EEST)[răspunde]