Discuție:Bătălia de la Oituz

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Bătăliile de la Oituz[modificare sursă]

Preluat de la Wikipedia:Proiectul_săptămânii/Propuneri#Lista_articolelor_candidate și Discuție Utilizator:Strainu.

A se schimba propunerea [Bătălia de la Oituz] cu A Doua Bătălie de la Oituz (Terraflorin)

Nu sunt de acord cu această redenumire. Bătălia din 1917 este mult mai cunoscută decât cea din 1916, deci ar trebui să stea la acest titlu, urmând ca pentru prima bătălie să alegem un altul.--Strainu (دسستي‎) 16 octombrie 2013 14:58 (EEST)
Dar așa? --_florin DF 16 octombrie 2013 15:05 (EEST)[răspunde]
Mi se pare o idee mai bună să acordăm ponderi diferite celor două bătălii, iar pagina de dezambiguizare să stea la Bătălia de la Oituz (dezambiguizare), în felul cum se face la Dacia. Foarte puțini oameni au auzit de prima bătălie și mă aștept să se vadă asta în numărul de accesări.
Am putea însă să încercăm cu ultima variantă propusă de tine o lună-două, să vedem niște trenduri, și apoi să facem modificările dacă se impun. O să schimb și în pagina de propuneri--Strainu (دسستي‎16 octombrie 2013 15:55 (EEST)[răspunde]
Da așa este, bătălia din 1917 e mai cunoscută deși ea a fost aproape o înfrângere catastrofală salvată în ultimul moment de intervenția Marelui Cartier General, ce a fost forțat să ia trupe de pe direcția principală unde se desfășura atacul Centralilor (Mărășești) și să astupe gaura creată de geniul militar al lui Averescu, cel care cu 54 de batalioane, nu a fost în stare să facă ce a făcut Eremia Grigorescu cu numai 24 de batalioane, mult mai slab echipate și pregătite, în cele două bătălii din 1916.
Oituzul a intrat în conștiința națională ca simbol al rezistenței pe timpul primelor două bătălii din 1916. Pe oricine întrebi ce știe despre subiect va spune probabil: Eremia Grigorescu, Pe aici nu se trece! sau Divizia de oțel - toate legate de luptele din 1916.
Ca și la Mărăști, printr-o abilă operație de PR Averescu și-a lipit ulterior și Oituzul de numele să și numai al său, deși rolul său a fost unul discutabil iar meritele le-au revenit în primul rând celor care au comandat efectiv trupele în luptă. Dacă întrebi de Văleanu, Arghirescu, Pătrașcu sau Istrate, nu știu câți îi cunosc și câți îi asociază cu Oituzul.
Subiectul Oituz 1917 a fost puternic manipulat și speculat de propaganda politică postbelică averescană, de aceea e mai cunoscută. Din păcate. --Macreanu Iulian (discuție) 8 mai 2015 15:11 (EEST)[răspunde]