Discuție:Alexandru Ioan Cuza

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Articol bun Alexandru Ioan Cuza a fost un articol bun din categoria Regalitate, nobilime și heraldică, dar a fost înlăturat de pe listă. Puteți să vă uitați la legăturile aflate mai jos, în istoricul articolului, pentru a găsi pagina nominalizării, și să aflați de ce a fost retrogradat.
Logo CEE Spring
Logo CEE Spring
Acesta este unul din articolele despre istoria din România înaintate la listele de articole pe țări în cadrul concursului Wikimedia CEE Spring 2016.

Dupa unii care au si dovedit si mai ales dupa marele istoric Iorga,Cuza s-a nascut la Husi si nu la Barlad.Casa memoriala nu mai exista.Sunt doar fotografii, se stie locul unde a fost aceasta casa,s-a incercat reconstruirea ei.pentru mai multe detalii citeste cartea CUZA SI HUSII. Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 85.120.55.130 (discuție • contribuții).


Scoateti "proiectul legii privind secularizarea averilor mânăstirești, lege prin care s-a dat o lovitură puternică feudalismului", ca nu mai suntem sub tirania marxismului.

Evaluare AB[modificare sursă]

Această evaluare este transclusă de la Discuţie:Alexandru Ioan Cuza/AB1. Legătura de modificare pentru această secţiune poate fi folosită pentru a adăuga comentarii.
Evaluare AB (vedeţi criteriile)
  1. Este bine scris.
    a (în proză): b (Manual de stil):
  2. Să prezinte informaţii corecte ce pot fi verificate.
    a (referinţe): b (citează surse de încredere): c (fără cercetare originală):
  3. Acoperă bine subiectul.
    a (aspecte majore): b (se concentrează asupra subiectului):
  4. Nu încalcă PDVN.
    Prezintă diferitele puncte de vedere în mod cinstit:
  5. Este stabil.
    Nu există dispute etc.:
  6. Este ilustrat, dacă posibil, de imagini.
    a (au o licenţă adecvată): b (sunt relevante subiectului şi sunt însoţide de descrieri adecvate):
  7. Per total:
    Aprobat/Respins:

După părerea mea, articolul merită să-i fie acordat statutul de AB. Sunt aşteptate eventuale comentarii înainte de promovarea sau respingerea acestuia.--Andynomite (discuţie) 9 februarie 2009 20:25 (EET)[răspunde]

De acord cu promovarea. //  GikÜ  vorbe  fapte  / marţi, 10 februarie 2009, 18:28 (EET)
Deşi Cuza şi soţia sa nu au avut copii, ea i-a crescut ca pe proprii săi copii pe cei doi fii avuţi cu amanta lui, Elena Maria Catargiu-Obrenović: Alexandru Ioan Cuza (născut între 1862 şi 1864 - 1889) şi Dimitrie Cuza (1865 - 1888) care s-a sinucis.[7]- ambiguitate ce trebuie rezolvata, reformulata.--Asybaris aport 13 februarie 2009 08:38 (EET)[răspunde]
Rezolvat Rezolvat--Andynomite (discuţie) 16 februarie 2009 19:52 (EET)[răspunde]

 Discuţie încheiată. Au trecut cele şapte zile, articolul îndeplineşte criteriile şi nu mau sunt alte obiecţii. Articolul este promovat.  Daniel  Mesaj  17 februarie 2009 21:21 (EET)[răspunde]

Siru (discuție) 9 aprilie 2012 18:40 (EEST)== Controversele regimului Cuza ==[răspunde]

Articolul apreciat ca fiind neutru sufera de o prezentare total deformata si incompleta a intregii domnii a lui Alexandru Ioan Cuza. Cauzele majore ale evenimentelor sunt explicate din perspectiva patriotica/nationalista si de stanga (mai ales lovitura de stat, privita ca un fapt pozitiv). Iata completari care schimba total perspectiva:

- alegerea lui Cuza pe tronul Moldovei a fost cu unanimitate de voturi din cele exprimate de cei prezenti. Au fost 45 de voturi dintr-un total de 85 de membri ai Divanului Ad-Hoc. Nu a fost usor, precum se scrie in articol.

- Conventia de la Paris din 1858 a jucat rolul de Constitutie a Principatelor, iar alegerea aceleiasi persoane pe cele 2 tronuri a fost perceputa de Imperiul Otoman si de Rusia ca o incalcare a acelei Conventii. Franta si aliatii sai au impus uniunea personala a lui Cuza celorlalte tari garante.

- inainte de a fi ales Cuza a fost pus sa jure ca va lasa tronul dupa 7 ani, facand loc unui print strain dorit de adunarile ad-hoc din 1857.

- alegerea lui Cuza s-a facut in preambulul razboiului dintre Italia (sustinuta de Franta) si Austro-Ungaria (29 aprilie 1859), fapt extrem de important care a blocat o eventuala interventie militara austriaca in Principate. Sustinerea franceza pentru unire a fost un proiect mai amplu de subminare a Austro-Ungariei prin crearea a 2 state nationale iredentiste: Romania si Italia. AStfel putem intelege concesiile obtinute de Cuza de la sultan in problema recunoasterii unirii si a altor dispute, lipsa interventiilor armate ale Rusiei, Turcei si Austro-Ungariei in Principate, la momentele cheie: dubla alegere a lui Cuza, lovitura de stat care incalca prevederile Conventiei de la Paris, abdicarea fortata a lui Cuza. Acesta mari puteri vecine Romaniei s-au limitat la a trimite proteste si a mobiliza trupele la granita. Nu a existat nici o relatie de prietenie intre Franta si Romania, bazata pe originea comuna latina; a existat interesul politic francez in Balcani si Europa Centrala.

- in cadrul luptelor politice din 1862 privind reforma agrara s-a petrecut primul asasinat (dintr-o serie de 7) de prim-ministru al Romaniei moderne: Barbu Catargiu, conservator, mare proprietar de pamant care se opunea reformei agrare in viziunea lui Cuza a fost impuscat si ancheta politieneasca ce a urmat a fost ingropata la ordinul domnitorului, iar prefectul politiei a fost promovat.

- lovitura de stat din 1864 este prima dintr-o serie de circa 14 lovituri de stat ale Romaniei moderne, majoritatea fiind facute fara violenta. Plebiscitul care a confirmat noua constitutie a lui Cuza a avut un rezultat covarsitor si putin credibil, de peste 99%. Dupa abdicarea fortata a lui Cuza, un nou referendum a fost organizat pentru aprobarea Constitutiei din 1866 si a noului domnitor Carol I. Rezultatul referendumului a fost la fel de mare, de peste 99%. Glorie și decadere.

- regimul cezarist (personal) instaurat de Cuza dupa 1864 s-a bazat pe o camarila ce il slujea pe domnitor primind in schimb contracte cu statul, numiri in diverse functii etc. Personajul central al camarilei a fost Cezar Liebrecht, care a primit functia de sef al Postelor pe baza careia a violat corespondenta si telegraful pentru a obtine informatii despre oamenii importanti ai zilei. Regimul de coruptie instaurat de Cuza a sifonat banul public obtinut si din imprumuturi externe (baza reformelor lui Cuza) care au dus tara in grave crize bugetare rezolvate de guvernarea conservatoare Lascar Catargiu 1871 - 1876.

- regimul personal al lui Cuza a avut cateva manifestari ce ies in evidenta: domnitorul a refuzat in repetate randuri sa promulge (contrasemneze) legile adoptate de Adunarea Legiuitoare (inaintea loviturii de stat); in mod repetat a refuzat demisia guvernului dupa ce acesta primise vot de blam in parlament; constitutia adoptata prin referendum in urma loviturii de stat din 2 mai 1864 oferea domnitorului dreptul de a numi mai mult de jumatate din senatori si deputati, aruncand in derizoriu aceste organe legislative

- in planul vietii personale de dinaintea domniei Cuza s-a remarcat ca un functionar al statului incoruptibil, dar si ca un cartofor inrait ajuns domnitor cu datorii la alti jucatori pe care i-a numit in diverse functii, inclusiv pe Liebrecht. Afemeiat notoriu a avut multe aventuri si inainte si dupa inscaunare. Maria Obrenovici i-a fost plasata de catre Liebrecht si se banuieste ca a spionat pentru Rusia.

Locul nașterii[modificare sursă]

Cu mirare citesc ca Al.Cuza nu a avut casa si nu se stie cu precizie locul nasterii. Pot sa va spun ca leaganul familiei Cuza este in comuna Smulti, judetul Covurlui, unde viitorul domnitor vede lumina zilei.Nu pot intelege de ce atita ,,fereala" la asta. In fine-bunica mea materna este nascuta Cuza aici, in Smulti, nefiind ptr nimeni un mister locul nasterii lui(si nu la Hanul Conachi). Ceea ce nu se stie este faptul ca toate actele familiei Cuza au fost arse de boierii din familia Bals, drept razbunare.Boierul Bals a fost cel care l-a palmuit pe Ion Roata..si care i-a ,,purtat simbetele" datorita unor infidelitati ale sotiei sale, marturisite lui Cuza.

Nota privind Al.Ioan Cuza, adaugata de Marian Condruz, pictor si stranepot.