Directoratul

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Format:Diacritice-dată

Directoratul este regimul politic din Franța, însărcinat cu puterea executivă, între 26 octombrie 1795 (4 brumar, an IV) și 9 noiembrie 1799 (18 brumar, an VIII). Este urmașul Convenției Naționale.

Organizat pe baza Constituției din 1795 (adoptată de Convenția themidoriană), Directoratul (executiv alcatuit din cinci persoane) s-a confruntat cu multe dificultăți: inflație, situație financiară catastrofală, tensiuni sociale, acțiunile regaliștilor pentru reinstaurarea monarhiei și ale iacobinilor pentru a reveni la putere. Pe plan extern, folosind geniul militar al lui Napoleon, Franța obține importante victorii împotriva Austriei (în urma cărora a primit malul stâng al Rinului și Italia de Nord) și a purtat războaie cu Anglia (1798-1799).

In perioada Directoratului, cei de la conducere au fost preocupați, in primul rând, de menținerea ordinii si au vizat mai puțin schimbarile revoluționare, din acest considerent confruntandu-se cu o serie de revolte care au fost inabusite. Situația interna era dificila deoarece principiile democratice erau greu de transpus in practica, sistemul nefiind consolidat inca. Desi principiul separării puterilor in stat, o serie de drepturi si libertati si alagerile libere erau garantate, aceste practici democratice erau de multe ori incalcate.

Tot in aceasta perioada au izbucnit mișcari monarhiste, determinate si de excluderea acestora din viata politica, dar ele au fost înfrante de tineri ofiteri (printre care si Napoleon Bonaparte).