Dieceza de Székesfehérvár

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Dieceza de Székesfehérvár
Poziție geografică
ȚarăUngaria  Modificați la Wikidata
Statistici
Populație 
 –totală810.000  Modificați la Wikidata
Viața bisericească
Cultcatolicism[1]  Modificați la Wikidata
RitRoman Rite[*][[Roman Rite (most common rite practiced in the Latin Catholic Church)|​]]  Modificați la Wikidata
Înființare  Modificați la Wikidata
CatedralăSzent István-székesegyház[*][[Szent István-székesegyház (church building of the Roman Catholic Church in Székesfehérvár, Hungary)|​]]  Modificați la Wikidata
Conducere
Prezență online
site web oficial
Localizarea jurisdicţiei diecezei pe harta Ungariei

Dieceza romano-catolică de Székesfehérvár (în latină Dioecesis Albae Regalensis) este una dintre cele douăsprezece episcopii ale Bisericii Romano-Catolice din Ungaria, cu sediul în orașul Székesfehérvár. Ea se află în provincia mitropolitană a Arhidiecezei de Esztergom-Budapesta.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Episcopia a fost fondată în anul 1770, printr-un edict dat de împărăteasa Maria Terezia a Austriei. Prin acest edict erau înființate două noi episcopii, una la Szombathely și alta la Székesfehérvár. Orașul Székesfehérvár era încă din secolul al XI-lea un loc foarte important deoarece aici au fost încoronați și înmormântați majoritatea regilor maghiari. Cu toate acestea, până la acest edict orașul nu a avut nici odată statutul de episcopie. Dieceza de Székesfehérvár a fost creată prin unirea unei părți a Arhidiecezei de Veszprém cu o parte a Diecezei de Győr. Noua episcopie a devenit sufragană a Arhidiecezei de Esztergom, statut pe care îl are până în prezent.


  1. ^ GCatholic.org