Dieceza de Passau

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Dieceza de Passau

Stemă
Poziție geografică
ȚarăGermania  Modificați la Wikidata
Statistici
Populație 
 –totală625.000  Modificați la Wikidata
Viața bisericească
Cultcatolicism  Modificați la Wikidata
RitRoman Rite[*][[Roman Rite (most common rite practiced in the Latin Catholic Church)|​]]  Modificați la Wikidata
Înființare  Modificați la Wikidata
CatedralăDom St. Stephan[*][[Dom St. Stephan (cathedral)|​]]  Modificați la Wikidata
Conducere
Prezență online
site web oficial
canal YouTube

Dieceza de Passau (în latină Dioecesis Passaviensis) este una din cele douăzecișișapte de episcopii ale Bisericii Romano-Catolice din Germania, cu sediul în orașul Passau. Dieceza de Passau se află în provincia mitropolitană a Arhidiecezei de München și Freising.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Episcopia a fost întemeiată în anul 737 de către Sfântul Bonifaciu, primul episcop fiind un anume Vivilo sau Vivolus. La scurt timp a devenit sufragană a Arhiepiscopiei de Salzburg. Zona de jurisdicție a diecezei cuprindea sud-estul Bavariei și nord-vestul Austriei. Pe teritoriul ei existau numeroase mănăstiri benedictine precum Niederaltaich, Niedernburg, Mattsee și Kremsmünster.

Orașul Passau, catedrala și dieceza în sine au fost afectate de incursiunile maghiarilor păgâni din secolul al IX-lea. Primii misionari ce au adus creștinismul printre maghiari au venit din această dieceză, precum și cei din Bulgaria. Episcopul Adalbert (946-971) a depus eforturi considerabile pentru a include viitorul stat maghiar în sfera de influență a diecezei sale, dar nu a reușit să-și ducă planul la bun sfârșit. Succesorul său, Pilgrim (971-991), a contribuit la introducerea creștinismului printre maghiarii din Panonia și a întreprins numeroase demersuri pentru a scoate episcopia de sub autoritatea religioasă a Salzburgului, fără succes însă.

În timpul Reformei din secolul al XVI-lea, teritoriile austriece ale diecezei au adoptat în mare parte luteranismul, episcopii fiind nevoiți să adopte politica dură a Contrareformei. În anul 1818 Dieceza de Passau a devenit sufragană a Arhidiecezei de München și Freising.