Dieceza de Eichstätt

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Dieceza de Eichstätt

Stemă
Poziție geografică
ȚarăGermania  Modificați la Wikidata
Statistici
Populație 
 –totală989.725  Modificați la Wikidata
Viața bisericească
Cultcatolicism  Modificați la Wikidata
RitRoman Rite[*][[Roman Rite (most common rite practiced in the Latin Catholic Church)|​]]  Modificați la Wikidata
Înființare  Modificați la Wikidata
CatedralăDom zu Eichstätt[*][[Dom zu Eichstätt (parish church)|​]]  Modificați la Wikidata
Conducere
Prezență online
site web oficial
cont Twitter
canal YouTube
Catedrala din Eichstätt.

Dieceza de Eichstätt (în latină Dioecesis Eystettensis) este una dintre cele douăzecișișapte de episcopii ale Bisericii Romano-Catolice din Germania, cu sediul în orașul Eichstätt. Dieceza de Eichstätt se află în provincia mitropolitană a Arhidiecezei de Bamberg.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Conform tradiției, episcopia a fost fondată în anul 745 de către Sfântul Bonifaciu. Inițial a fost o sufragană a Arhiepiscopiei de Mainz. În timpul Reformei, multe dintre mănăstirile de pe teritoriul său au fost desființate și au trecut la protestantism. Episcopi precum Martin von Schaumberg (1560-1590) și Caspar von Seckendorf (1590-1595) au reușit să salveze dieceza de la dispariție.

Un episcop celebru a fost Johann Christoph von Westerstetten (1612-1637), în timpul căruia a fost inițiată vânătoarea de vrăjitoare, dieceza devenind celebră pentru numeroasele procese ale vrăjitoarelor și arderea lor pe rug. Datorită acestui fapt, Westerstetten a fost cunoscut sub numele de episcopul vrăjitoarelor.

În anul 1802, episcopia a fost secularizată, dar a fost reînființată în 1817 ca sufragană a Arhiepiscopiei de Bamberg. În prezent Gregor Maria Franz Hanke deține funcția de episcop încă din anul 2006.