Dictatura Centrocaspică

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Dictatura Centrocaspică
Dicatatura Centrocaspică
Диктатура Центрокаспия
Drapel
Drapel
Localizare
Localizare
Localizare
CapitalăBaku
Guvernare
Formă de guvernaredictatură
Istorie
Epoca istoricăPrimul Război Mondial
Fondare1918
Bătălia de la Baku26 d.Hr.
Căderea orașului Baku
Armistițiul de la Mudros

Dictatura Centrocaspică (în limba rusă: Диктатура Центрокаспия, Diktatura Țentrokaspia) a fost un stat efemer antisovietic proclamat la Baku, capitala contemporană a Azerbaidjanului, în timpul Primului Război Mondial. Acest stat a fost creația socialist-revoluționarilor, menșevicilor și a dașnakilor armeni și a înlocuit Comuna din Baku, după o lovitură de stat sângeroasă pe 26 iulie 1918[1]. Dictatura și-a încetat existența pe 15 septembrie 1918, când forțele azere și otomane au cucerit capitala Baku.[2]

Contextul istoric[modificare | modificare sursă]

Forțele antisovietice ți antimusulmane au cerut ajutorul britanicilor pentru oprirea „Armatei Islamului” otomane din marșul acesteia împotriva orașului Baku. Forțele britanice sub comanda generalului Dunsterville au ocupat orașul și au sprijinit forțele armene să apere capitala în timpul bătăliei de la Baku. Orașul a fost însă cucerit în cele din urmă de otomani pe 15 septembrie 1918, iar victoria azero-otomană i-a obligat pe britanici și pe cei mai mulți armeni să fugă.

Imperiul Otoman a semnat armistițiul de la Mudros pe 30 octombrie 1918, iar britanicii au reocupat orașul Baku.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Dunsterville, Lionel Charles (). The adventures of Dunsterforce. E. Arnold. p. 207. 
  2. ^ Companjen, Françoise (). Exploring the Caucasus în the 21st Century: Essays on Culture, History and Politics în a Dynamic Context. Amsterdam University Press. p. 119. ISBN 978-90-8964-183-0.