Diario Frontera

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Diario Frontera
Informații generale
Formattabloid[*][[tabloid (type of newspaper)|​]]  Modificați la Wikidata
Data fondării  Modificați la Wikidata
Limbălimba spaniolă  Modificați la Wikidata
SediuEjido⁠(d), Mérida, Venezuela
Prezență online
site web oficial

Diario Frontera este un ziar regional venezuelean. Sale arii de difuzare sunt Mérida și zona de sud a lacului Maracaibo. Fondată în 1978, în Mérida [1] este cel mai vechi și cel mai popular ziar din regiune.

Editorul este membru fondator al Camerei venezuelean a presei regionale și este afiliat la Blocul de presă venezueleană.

Caracteristici[modificare | modificare sursă]

Ziarul este distribuit ca o culoare standard și este împărțit în patru spate. Este un ziar generalist, care include știri regionale, naționale și internaționale. Publică două suplimente în zilele de duminică: Aquí entre Nos revistă pentru copii Chipilín[2]. La anumite date, cum ar fi La Feria del Sol și Día del Trabajador'[3] publică ediții speciale.

Istoria[modificare | modificare sursă]

Diario Frontera a fost fondată de către José Benedicto Monsalve, cu sprijinul unui grup de oameni de afaceri din oraș, inclusiv avocat și scriitor Rafael Ángel Gallegos, care a fost, de asemenea, primul director al ziarului. El a apărut la chioșcuri în 12 august 1978. Primele probleme au fost tipărite în alb-negru la o presă veche, care a aparținut Diario Critica al orașului Maracaibo.

În anii optzeci Diario Frontera a fost caracterizat ca un ziar generalist, imprimate în alb și negru, cu o paginare de 20 de pagini împărțit în două spate. Din 1989 el a publicat cu regularitate o pagină sau secțiune dedicată în mod special la temele de la Universitatea din Anzi, în luarea în considerare a populației studențești și importanța pe care universitatea are în viața orașului.

În iunie 2005, ziarul a publicat o anchetă a unui tânăr student ucis de poliție. Jurnalul a scris că studentul a fost împușcat de poliție, dar a menționat de asemenea de membru într-un grup politic armat. Redacție a fost atacate de grupuri de studenți a fost începutul unei serii de revolte, apoi sa extins spre majoritatea din oraș[4][5]. Episodul tragic al studentul a stârnit mânia multe, dar cei responsabili nu au fost în mod adecvat urmărit. Recursurile de către ONG-ul Reporteri Fara Frontiere a lumii politice au rămas neluate în seamă[6]. Printre întrebările adresate autorităților incidentul nu a fost investigată[7][8].

În anul 2008, cu ocazia celei de al treizecilea an al ziarului, Journal a restructurat grafică (schimbare de logo-ul și font) si editare (reorganizare de conținut și noi de șase coloane aspect de pagină)[3].Știrile nu s-au oprit: a fost inaugurat din spate a unui nou sport de culoare tabloid.[9].

Astăzi Diario Frontera este o publicație care sprijină cu patru mature în timpul săptămânii și cinci pe sâmbătă și duminică, cu unele pagini color[8].

Distribuție[modificare | modificare sursă]

În 2010, ziarul a avut un tiraj de 40.000 de exemplare (45.000 duminica), a fost distribuit în principal în Mérida, la sud de lacului Maracaibo, în Pan-Americana regiune, are, de asemenea, o prezență redusă în Caracas. De asemenea, contează pe o versiune on-line digital.

Administrație al ziarului[modificare | modificare sursă]

  • Rafael Ángel Gallegos
  • Alcides Monsalve

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Carlos Delgado Flores (), Versión beta: tendencias de la prensa y el periodismo del siglo XXI en Venezuela (în spaniolă), Universidad Catolica Andres, p. 63 
  2. ^ Entre frontera y montaña. Revista Producto. Febrero de 2008. Edición 291. Caracas, Venezuela.
  3. ^ a b „copie arhivă”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ , www.eluniversal.com http://www.eluniversal.com/2005/06/14/pol_art_14111C.shtml  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  5. ^ , www.eluniversal.com http://www.eluniversal.com/2005/06/15/pol_art_15109A.shtml  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  6. ^ Molotov cocktail attack on daily leaves offices in flames (în engleză), IFEX,  
  7. ^ Aporrea (), Mérida: Luego del asesinato de un jóven universitario, violentos disturbios sacuden la ciudad (în spaniolă), Aporrea 
  8. ^ a b „copie arhivă”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  9. ^ „copie arhivă”. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]