Dezvoltator web

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

În domeniul informaticii, un dezvoltator web (în engleză web developer), este o figură profesională care se ocupă cu dezvoltarea aplicațiilor web, în special dezvoltarea codului sursă de programare, optimizarea bazelor de date și a limbajelor de marcare prin intermediul tehnicilor de programare web.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Un dezvoltator web lucrează în echipe cu figuri precum web designeri, webmasteri și manageri de conținut web cu care nu ar trebui să fie confundat. Un dezvoltator web nu proiectează grafica unui site, nu se ocupă de conținut sau de crearea de fișiere multimedia, cum ar fi video sau audio, dar se ocupă în principal de asamblarea, structurarea și automatizarea unui site. Acest lucru se datorează faptului că, în general, dezvoltatorul de web se poate baza pe cunoștințe mult mai tehnice decât celelalte figuri din industrie. Un dezvoltator de web, de fapt, trebuie să dețină cunoștințe specializate legate de protocoalele de rețea, servere web și formele lor principale, baze de date, securitatea calculatoarelor și limbaje de programare, precum și cunoștințe avansate a celor mai comune limbaje de markup pe web. Foarte des dezvoltatorii web sunt, de asemenea, designeri web, sau au fost în trecut.

Cu dezvoltarea web se poate înțelege dezvoltarea unei pagini web simplă, statică, sau dezvoltarea celor mai complexe aplicații web din web-ul dinamic, cum ar fi comerțul electronic, dar și crearea de rețele sociale. Un bun dezvoltator de web poate realiza orice aplicație web, exploatând cele mai relevante tehnologii atât pe partea de server, cât și pe partea clientului.

Figura dezvoltatorului web devine din ce în ce mai importantă din cauza tendinței actuale de a transfera aplicații desktop pe web și a permite utilizatorului să acceseze datele lor independent de computer și de locul în care lucrează. În ultimii ani, a devenit din ce în ce mai clar că un site web poate avea succes atunci când este util pentru utilizator, atunci când este capabil să efectueze funcții avansate și personalizate. Fără suportul unui dezvoltator web, aceste rezultate sunt greu de obținut.

În industria Internetului se creează tot mai multe figuri specializate cu abilități mai multe și mai specifice. Dezvoltatorul web are o povară tot mai mare în cadrul echipei care se ocupă cu dezvoltarea site-urilor de internet, forma sa este indispensabilă pentru a oferi servicii cu adevărat utile și produse din punct de vedere tehnic pentru companie și utilizatorii.

Competențe[modificare | modificare sursă]

Un dezvoltator web are abilități în:

  • HTML sau XHTML markup, Cascading Style Sheets (CSS), Extensible Markup Language (XML), cunoașterea browserului DOM..
  • Limbaje de scriere partea de server (server-side) interpretate ca Perl, Python, PHP, Ruby, ASP.NET etc. precum și limbaje compilate, precum Java, C, C ++.
  • Limbaje de scriere partea client (client-side) interpretat ca JavaScript (derivat din ECMAScript), Java și ActionScript.
  • Sistemele de management al bazelor de date relaționale (RDBMS) precum MySQL, Microsoft SQL Server, baze de date Oracle, PostgreSQL, ecc.
  • Sisteme și rețele.

Legături externe[modificare | modificare sursă]