Dezvăluirile lui Edward Snowden

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Edward Snowden

Dezvăluirile lui Edward Snowden reprezintă niște documente clasificate pe care acesta le-a sustras de la NSA (Agenția Națională americană pentru Securitate), în perioada în care a fost angajat ca tehnician al instituției, documente pe care le-a publicat în unele din cele mai titrate ziare din lume. Snowden, în vârstă de 31 de ani, este cel care a dezvăluit faptul că administrația SUA interceptează convobirile telefonice și conversațiile de pe internet a milioane de americani, și nu numai.

Reacțiile au apărut după ce Washington Post a dezvăluit că FBI și NSA utilizează porți de intrare ascunse în program produse de principalele companii informatice americane cu scopul de a supraveghea navigatorii pe Internet, în cadrul unui program secret numit PRISM.

Cronologia evenimentelor[modificare | modificare sursă]

Hotelul „The Mira” în Hong Kong, unde a avut loc prima întâlnire a lui Edward Snowden cu Glenn Greenwald, Laura Poitras, șandi ziaristul Ewen MacAskill de la The Guardian[1]

Din aprilie 2012 Edward Snowden începe a descărca fișierele secrete[2]. În acest an Snowden a stabilit primul contact cu ziaristul Glenn Greenwald de la The Guardian, iar în ianuarie 2013 a contactat regizorul de filme documentare Laura Poitras[3][4].

2013[modificare | modificare sursă]

În mai 2013 Snowden pleacă își ia concediu de la serviciul său la NSA, sub pretextul că ar fi urmând un trarament contra epilepsiei. A plecat la Hong Kong[5][6]. Greenwald, Poitras și ziaristul Ewen MacAskill de la The Guardian au zburat la Hong Kong pentru a se întâlni cu Snowden.

Iunie[modificare | modificare sursă]

La data de 5 iunie, în primul reportaj bazat pe documentele sustrase[7], The Guardian a dezvăluit o hotărâre judecătorească clasificată (de categorie „top secret”) care demonstra cum NSA a stocat înregistrări de convorbiri telefonice de la 120 milioane de abonați Verizon.[8]. Conform acestei hotărâri, numerele de telefon a ambilor participanți la convorbire, locatia acestora, datele de identificare, timpul și durata apelului au fost transmise la FBI, care a transferat toate înregistrările la NSA[8]. Conform The Wall Street Journal, hotărârea judecătorească referitoare la Verizon face parte dintr-un program controversat, care urmează să stocheze înregistrările tuturor apeluri telefonice făcute în SUA, însă nu le colectează direct de la operatorii T-Mobile US și Verizon Wireless, din cauza participației străine la capitalul acestora[9].

2014[modificare | modificare sursă]

Controverse[modificare | modificare sursă]

Dezvăluirea informațiilor de către Edward Snowden este controversată. Pe de o parte aceste este acuzat de trădare, întrucât a dezvăluit publicului larg informații catalogate secret de stat, iar pe de altă parte tânărul analist este considerat un erou de către cei care apărară Drepturile Omului.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ en „How Edward Snowden led journalist and film-maker to reveal NSA secrets”. The Guardian. Accesat în . 
  2. ^ Mark Hosenball (15 august 2013), Snowden downloaded NSA secrets while working for Dell, sources say Arhivat în , la Wayback Machine. Reuters
  3. ^ en Carmon, Irin (). „How we broke the NSA story”. Salon. Accesat în . 
  4. ^ Peter Maass (18 august 2013), "How Laura Poitras Helped Snowden Spill His Secrets" The New York Times
  5. ^ en Greenwald, Glenn; MacAskill, Ewen; Poitras, Laura (). „Edward Snowden: the whistleblower behind the NSA surveillance revelations”. The Guardian. London. Accesat în . 
  6. ^ en Smith, Matt; Pearson, Michael (). „NSA leaker holed up in Hong Kong hotel, running low on cash”. CNN. Accesat în . 
  7. ^ Everything We Learned From Edward Snowden in 2013 – NationalJournal.com
  8. ^ a b en Glenn Greenwald (). „NSA collecting phone records of millions of Verizon customers daily”. The Guardian. London. Accesat în . 
  9. ^ en Danny Yadron and Evan Perez (). „T-Mobile, Verizon Wireless Shielded from NSA Sweep”. The Wall Street Journal. Accesat în .