Dealul Vărănic

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Dealul Vărănic
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Harta locului unde se află Dealul Vărănic
Harta locului unde se află Dealul Vărănic
Localizarea rezervației pe harta țării
Poziția Județul Mehedinți
 România
Cel mai apropiat orașDrobeta Turnu-Severin
Coordonate44°40′11″N 22°34′16″E () / 44.66972°N 22.57111°E[1]
Suprafață350 ha
Înființare1980, declarat în 2000

Dealul Vărănic este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip mixt) situată în județul Mehedinți, pe teritoriul administrativ al comunei Breznița-Ocol.

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se află în Clisura Dunării, în partea vestică a județului Mehedinți (în Podișul Getic), pe malul stâng al Dunării (în Munții Almăjului și Locvei), pe teritoriul vestic al satului Breznița-Ocol, lângă drumul național DN6 care leagă municipiul Drobeta Turnu-Severin de orașul Caransebeș[2].

Descriere[modificare | modificare sursă]

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr. 152 din 12 aprilie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate)[3] și se întinde pe o suprafață de 350 hectare[4].

Altitudinea maximă este de 403 m.

Aria protejată este inclusă în Parcul Natural Porțile de Fier și reprezintă o zonă naturală cu tufărișuri submediteranene dezvoltate pe substrate calcaroase, ce protejează mai multe specii de floră (cărpiniță, mojdrean, liliac sălbatic) și faună (vipera cu corn, țestoasa lui Herman) specifice Occidentalilor[5].

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]