Dan Voinea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Dan Voinea
Date personale
Născut (73 de ani) Modificați la Wikidata
Ocupațiemilitar Modificați la Wikidata

Dan Voinea (născut 23 iulie 1950) este general și magistrat român. Este procuror militar din anul 1982, între anii 1997 și 2000 a deținut șefia Sectiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. În decembrie 1989, când avea gradul de maior la Direcția Procuraturii Militare, a fost desemnat procuror în procesul Elenei și a lui Nicolae Ceaușescu, el întocmind rechizitoriul pe baza căruia cei doi au fost condamnați la moarte și executați, în 25 decembrie 1989. Generalul magistrat Voinea este cel care a instrumentat două dintre cele mai importante dosare post-decembriste, cel al mineriadei din 13-15 iunie 1990 [1] și cel al Revoluției din decembrie 1989[2].

Activitate profesională[modificare | modificare sursă]

În 21 aprilie 2006, Dan Voinea a fost numit în funcția de procuror militar șef adjunct al Secției Parchetelor Militare, din cadrul Parchetului General. El a fost propus de ministrul Justiției de atunci, Monica Macovei, primind apoi aviz favorabil de la Consiliul Superior al Magistraturii, cu unanimitate de voturi. Până în octombrie 2007 a deținut și interimatul șefiei Parchetelor Militare, funcție care a fost ulterior preluată, prin delegare pe perioadă limitată, de către colonelului magistrat Ion Vasilache.

În 23 octombrie 2008 șeful Ministerului Public, Laura Kövesi, a cerut revocarea lui Voinea din funcția de adjunct al șefului Secției Parchetelor Militare pentru folosirea defectuoasă a resurselor umane ale secției. Ea l-a acuzat de nefinalizarea nici după 18 ani a dosarelor revoluției și mineriadelor. Prin decrete semnate de Președintele Traian Băsescu, în 20 martie 2009 generalul maior magistrat Dan Voinea a fost revocat din funcția de procuror șef adjunct al Secției Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, iar în 1 aprilie a fost pensionat.[3]

La data de 27 noiembrie 2009, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) respins cererea lui Voinea de reîncadrare în funcția de procuror civil la Parchetul instanței supreme[4].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Romulus Cristea - "Un dosar incomod pentru cei care au fost la putere", articol în "România liberă" din 16 iunie 2006”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ „Romulus Cristea - "Toti alergau dupa un inamic invizibil", articol în "România liberă" din 22 decembrie 2005”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ Voinea a vorbit, într-un interviu pentru publicația franceză L’Express, despre procesul soților Ceaușescu Arhivat în , la Wayback Machine., Mediafax, accesat 26 aprilie 2009
  4. ^ Generalul Voinea, respins la reangajare[nefuncțională], 27 noiembrie 2009 , VIOLETA FOTACHE, jurnalul.ro, accesat la 1 ianuarie 2011

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Interviuri

Video