Dan Stănescu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Dan Stănescu este un conducător al rromilor, care a fost ales de consiliul de coroana al rromilor creștini, în decembrie 2007 și de către „împăratul rromilor” Iulian Rădulescu ca „Rege Internațional al tuturor rromilor creștini de pretutindeni”.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Dan Stănescu este fiul „regelui internațional al tuturor rromilor creștini de pretutindeni”, Ilie Badea Stănescu, care-și avea reședința în orașul Costești (județul Argeș).

La data de 27 decembrie 2007, a avut loc înmormântarea "regelui internațional al tuturor rromilor creștini de pretutindeni", Ilie Badea Stănescu. În cele trei zile de priveghi, Consiliul de Coroană al Casei Regale de la Costești a decis cu unanimitate de voturi, ca urmașul la tron al regelui decedat să fie prințul Dan, fiul cel mai mare al regelui. Prezent la funeraliile "regelui", împăratul rromilor, Iulian Rădulescu, a emis un decret prin care a dispus și a recunoscut înscăunarea lui Dan Stănescu ca rege al rromilor de pretutindeni.

Înainte de înmormântare, la orele 12, în curtea Palatului de Aramă de la Costești, Dan Stănescu a fost așezat pe tron și a primit coroana regală, în prezența primarului orașului Costești, Dan Vasile, a împăratului rromilor, Iulian Rădulescu, a Consiliului rromilor de la Sibiu și a peste 1.000 de țigani veniți să-l conducă pe "rege" pe ultimul drum. Dan Stănescu și-a pus coroana de aur a tatălui său, inelul pentru închinare și rugăciune și lanțul cu cruce, dăruit în 2003 lui Ilie Badea Stănescu de Patriarhia Ortodoxă Română. [1]

Cei prezenți au aplaudat și au scandat în repetate rânduri: "Regele Tortică a murit, trăiască regele Dan Stănescu!". Mama sa, Maria Stănescu, i-a urat "să dea Dumnezeu să facă ce a făcut și ce nu a făcut tatăl său. Să aiba grijă de cei bogați, de cei săraci și așa va fi un rege bun”.[2] Imediat după această ceremonie, noul "rege", alături de rude și de cortegiul de rromi s-a îndreptat spre biserică, pentru slujba de înmormântare.

Cu acest prilej, împăratul Iulian a declarat că "(Ilie Badea Stănescu) este o pierdere grea, a fost un rege bun. Viața însă trebuie să meargă mai departe, chiar dacă regele Tortică a murit, iar de acum rege este Dan Stănescu, fiul lui cel mai mare, conform cutumelor noastre. Regele Dan Stănescu a primit recunoașterea mea prin decretul cu nr. 104, pe care l-am semnat". [3] Decretul imperial precizează că "în conformitate cu cutumele noastre, ale celor 78 de milioane de membri ai acestei etnii, se acordă titlul de rege al romilor lui Dan Stănescu”.[2]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Click!, 28 decembrie 2007 - Iată-l pe Dan, noul rege al țiganilor. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ a b "Regele Tortică a murit, trăiască regele Dan!", 28 decembrie 2007, Evenimentul zilei, accesat la 8 iulie 2012
  3. ^ 7plus, 28 decembrie 2007 - Trăiască regele Dan Stănescu![nefuncțională]

Legături externe[modificare | modificare sursă]