D (fluviu)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
D (fluviu)

Řeka D River - pohled z jezera Devils Lake
Date geografice
EmisarOceanul Pacific  Modificați la Wikidata
Date hidrologice
Lungimea cursului de apă134 m  Modificați la Wikidata
Date generale
Țări traversateStatele Unite ale Americii  Modificați la Wikidata
D River aval, gura de vărsare în Oceanul Pacific

D River (fluviul "D") este un fluviu în Lincoln City, Oregon, Statele Unite ale Americii .

A fost proclamat "cel mai scurt râu din lume" de către statul Oregon,[1] a fost trecut în Guinness World Records ca râul cel mai scurt din lume având 130 m lungime. Acest titlu a fost pierdut în 1989, când Guinness World Records a trecut râul Roe din Montana ca fiind cel mai scurt râu din lume. Încercând să revendice titlul, oamenii din Lincoln City au prezentat o nouă măsurare pentru Guinness World Records de aproximativ 37 m, această nouă măsurare fiind făcută la cea mai înaltă maree. [2] Începând din 2006, Guinness World Records nu mai are categoria de cel mai scurt râu.

"Cel mai scurt râu" din lume

Râul curge de la lacul Devils Lake, pe sub drumul "US Route 101" și se varsă în Oceanul Pacific, cursul său aflându-se în întregime în orașul Lincoln City.

Această zonă a fost inițial stabilită ca orașul "Delake", dar a fost unită ulterior cu alte orașe din apropiere pentru a forma Lincoln City în 1965. Râul a fost cunoscut sub mai multe nume, actualul nume fiind determinat în urma unui concurs.[3]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „D River State Recreation Site”. State Parks. Oregon Parks and Recreation Department. Accesat în . 
  2. ^ Finley, Carmel (). „D River Reclaims 'Lost' Title”. The Oregonian. Ginther said he determined that the D River flows from a fish control structure at the entrance of the lake west to where a huge driftwood log marks the point of extreme high tide, give or take five feet, and depending on sand elevation. That is 120 feet.  Mai multe valori specificate pentru |author= și |last= (ajutor);
  3. ^ Niki Price (). „The World's Shortest River is Long on Controversy”. Oregon Coast Today. Arhivat din original la . Accesat în . In 1940, the Delake Chamber of Commerce sponsored a nationwide contest to come up with a new, shorter name for the world's shortest river. The winning moniker, "D," a perfectly succinct name submitted by Mrs. Johanna Beard of Albany, Ore., was officially accepted by the U.S. Geographic Board of Names. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]