Cyprinus

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Cyprinus
Fosilă: Miocen - Holocen
Crapul (Cyprinus carpio)

1 - mustăți; 2 - opercul; 3 - înotătoare pectorale (perechi); 4 - înotătoare ventrale sau pelviene (perechi); 5 - înotătoarea anală; 6 - înotătoarea dorsală; 7 - înotătoarea caudală.

Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Subîncrengătură: Vertebrata
Infraîncrengătură: Gnathostomata
Supraclasă: Osteichthyes
(neclasificat): Pisces
Clasă: Actinopterygii
Subclasă: Neopterygii
Infraclasă: Teleostei
Supraordin: Ostariophysi
Ordin: Cypriniformes
Suprafamilie: Cyprinoidea
Familie: Cyprinidae
Subfamilie: Cyprininae
Gen: Cyprinus
Linnaeus, 1758
Specia tip
Cyprinus carpio
Specii

vezi text

Sinonime
  • Mesocyprinus Fang, 1936

Cyprinus (crapii) este un gen de pești dulcicoli din familia ciprinidelor. Majoritatea speciilor trăiesc în sudul Chinei și Asia de Sud-Est. O excepție este crapul comun (Cyprinus carpio), care are un areal natural, format din două părți: ponto-azovo-caspic și Orientul Îndepărtat. El a fost introdus în apele din America de Nord, Australia, Africa și Eurasia în afara arealului lui natural, și se crește artificial; s-au selecționat rase care se cresc în heleșteie și iazuri.

Etimologie[modificare | modificare sursă]

Numele de Cyprinus provine greaca Kyprinos = crap; acest nume se trage dela Kypris, un alt nume dat zeiței Afrodita, și apoi crapului, din cauza fertilității lui mari.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Peștii din genul Cyprinus au corpul destul de îndesat, mai mult sau mai puțin dezvoltat în înălțime. Corpul este acoperit cu solzi mari cicloizi. Gura terminală sau subterminală, relativ mică. Pe maxilarul superior există două perechi de mustăți scurte. Dinții faringieni molariformi, conformați pentru masticat, sunt dispuși în 3 rânduri după formula 1.1.3—3.1.1 (rar 1.2.3—3.2.1), având o coroană plată cu șanțuri. Înotătoarea dorsală cu baza lungă, de cel puțin de două ori mai mare decât înotătoarea anală; ea are 3-4 radii simple, neramificate urmate de 11-12 radii ramificate (formula III-IV 11-12); prima radie simplă este osoasă, spiniformă și zimțuită posterior. Înotătoarea anală scurtă, cu 5-6 radii ramificate; prima radie simplă este osoasă, spiniformă și zimțuită posterior. Coada bilobată, cu lobi mai mult sau mai puțin rotunjiți. Linia laterală completă situată pe mijlocul corpului.

Genul Cyprinus apare în documentația paleontologică începând cu miocenul.

În România și Republica Moldova, trăiește o singură specie cu mai multe rase de cultură - crapul comun sau crapul european (Cyprinus carpio).

Specii[modificare | modificare sursă]

Genul Cyprinus conține 23 de specii, dintre care una fosilă [1] :

Specii fosile[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Cyprinus
Wikispecies
Wikispecies
Wikispecies conține informații legate de Cyprinus