Curs valutar

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Curs valutar se numește prețul unei unități monetare dintr-o monedă, exprimat într-o altă monedă.

Cursul exprimă prețul cu care se vând și se cumpără valutele și hârtiile de valoare.

Practic, cursul valutar este prețul în baza căruia o valută se schimbă cu alta, respectiv raportul dintre o monedă națională și una străină.

Există două tipuri de cursuri:

  • curs oficial. Se stabilește zilnic de Banca Națională pe baza raportului dintre cererea și oferta de valute. Baza obiectivă a nivelului cursului de schimb o reprezintă raportul dintre puterea de cumpărare a celor două valute în țările respective.
  • curs de piață.

Cursul de piață se publică cu două mărimi și anume:

  • cotația BID - prețul cererii din punct de vedere al intermediarului care efectuează o tranzacție valutară (intermediarul sau market maker-ul poate fi o casă de schimb, ghișeul unei banci). Cotația BID este cunoscută sub denumirea de curs de cumpărare.
  • cotația ASK - prețul ofertei din punct de vedere al intermediarului care efectuează o tranzacție valutara. Daca un client adresează un ordin de vânzare valutâ, acesta echivalează pentru intermediar cu o cumpărare la pretul BID, în timp ce dacă un client adresează un ordin de cumpărare valută, acesta echivalează pentru intermediar cu o vânzare la prețul ASK. De aceea, cotația ASK este cunoscută sub denumirea de curs de vânzare.

Cursurile de vânzare și cumpărare afișate la începutul zilei pot fi modificate de bănci în funcție de evoluția pieței valutare și de interesul de cumpărare/vânzare existent de-a lungul zilei.

În funcție de termenul de plată, se stabilesc:

  • Curs la vedere (SPOT), definit ca fiind cursul zilei în care se încheie tranzacția de vânzare-cumpărare de valută, curs la care se lichidează tranzacția, în aceeași zi sau cel mai târziu după 48 de ore, când se procedează la predarea-primirea sumelor cuvenite. Termenul cu înțeles contrar este cel de curs la termen (FORWARD).
  • Curs la termen (FORWARD), definit ca fiind cursul pentru tranzacțiile de valută care prevăd livrarea valutei și primirea contravalorii ei pe bază de negociere pentru o operație la termen. Se stabilește în ziua încheierii tranzacției ca un preț preconizat a se realiza. Fiind un preț trecut în contract, el se respectă indiferent de nivelul cursului zilei de lichidare.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Cursuri de schimb valutar
Yahoo! Finance  →  AUD CAD CHF EUR GBP HKD JPY USD
XE.com  →  AUD CAD CHF EUR GBP HKD JPY USD
OANDA.com  →  AUD CAD CHF EUR GBP HKD JPY USD