Cucerirea Meccăi

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Cucerirea Meccăi

Profetul Mahomed în drum spre Mecca împreună cu îngerii Jibril, Mīkhā'īl, Israfil și Izra'il .
Informații generale
Perioadă11 ianuarie 630
LocÎn Arabia la Mecca .
21°25′21″N 39°49′24″E ({{PAGENAME}}) / 21.4225°N 39.8233°E
RezultatVictoria decisivă a musulmanilor asupra quraishilor.
Beligeranți
Primii musulmaniTribul Quraish
Conducători
Profetul MahomedAbu Sufyan
Efective
10.0002000

Cucerirea Meccăi a fost un eveniment deosebit de important pentru istoria religiei islamice și evoluția acesteia. Acest eveniment a coincis sfârșitul războaielor dintre arabii musulmani și tribul Quraish al arabilor politeiști. Victoria a fost a musulmanilor.

Istorie[modificare | modificare sursă]

În anul 628 d.Hr, quraishii din Mecca și musulmanii din Medina au semnat un armistițiu de 10 ani numit Tratatul de la Hudaybiyyah. Conform tratatului, triburile arabe aveau posibilitatea de a se alia cu una dintre părți, cu quraishii sau cu musulmanii. Prin urmare, tribul Banu Bakr s-a aliat cu tribul Quraish, iar tribul Khuza'ah s-a aliat cu Profetul Mahomed.

Astfel, au trăit în pace o perioadă de timp, până când tribul Banu Bakr i-a atacat pe cei din tribul Khuza'ah și i-a masacrat pe mulți din ei fără milă. Curând, o delegație a tribului Khuza'ah a ajuns la Medina pentru al informa pe Mahomed că armistițiul a fost încălcat și i-au cerut ajutorul.

După ce Abu Sufyan, liderul tribului Quraish a părăsit Mecca pentru a se întâlni cu aliații săi, Mahomed a dat ordinul să se formeze o mare armată, obiectivul operațiunii fiind cucerirea orașului. Foarte multe triburi s-au aliat cu Mahomed, astfel armata sa ajungând la un număr de 10.000 de oameni. Profetul, le-a încredințat comanda armatei lui Khalid ibn al-Walid și lui Ali, vărul său, și și-a îndemnat oameni să folosească torțe pentru a-i speria pe inamici.

Orașul a fost cucerit aproape fără violență, i-ar Abu Sufyan și aliații săi au capitulat și s-au convertit la islam, desemnândul pe Mahomed lider al orașului. Foarte important este faptul că Mahomed a ordonat imediat distrugerea zeilor păgâni dinprejurul Kaabei, proclamând altarul drept cel mai sfânt loc al islamului și loc de pelerinaj.