Cristian Anghel

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Cristian Anghel (primar))
Cristian Anghel
Date personale
Născut (73 de ani) Modificați la Wikidata
Pitești, România Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Primar al municipiului Baia Mare Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Succedat deCătălin Cherecheș
În funcție
 – 
În funcție
 – 
În funcție
 – 
În funcție
mai 1993 – 
Precedat deGheorghe Brânzei

Partid politicPNL

Cristian Anghel (n. , Pitești, România) a fost primar al municipiului Baia Mare între 1993-2010.

A fost ales prima dată primar al municipiului Baia Mare în anul 1993 și reales în 1996, 2000, 2004 și 2008.

Activitate profesională[modificare | modificare sursă]

Este doctor inginer în specializarea Mecanică Tehnică din 1990.

Activitate politică[modificare | modificare sursă]

Cristian Anghel a fost membru al Partidului Național Liberal și președinte al PNL Maramureș. După condamnarea sa la închisoare pentru infracțiunea de abuz în serviciu, a demisionat din PNL.[1]

În 2009 fusese ales vicepreședinte al PNL și s-a aflat pe lista de candidați ai partidului pentru Alegerile Europarlamentare din iunie 2009.

Condamnare penală[modificare | modificare sursă]

La 17 martie 2010, după un proces îndelungat, Cristian Anghel a fost găsit vinovat de către Curtea de Apel din Cluj[2] pentru acte de abuz în serviciu în formă calificată și a fost condamnat la o pedeapsă de 2 ani și 6 luni de detenție cu executare. În plus, Curtea de Apel Cluj i-a interzis dreptul de a ocupa sau de a fi ales într-o funcție publică. În același timp, primarul din Baia Mare a fost obligat la plata sumei de 394.500 euro către Primăria Baia Mare cu titlu de prejudiciu creat prin activitatea infracțională, plus cheltuieli de judecată. De asemenea, judecătorii au menținut sechestrul asupra bunurilor sale mobile și imobile, instituit în cursul urmăririi penale. Decizia Curții de Apel Cluj este executorie și definitivă (fără drept de recurs).[3][4][2] Instanța l-a condamnat pe Anghel pentru aprobarea achiziției unui bloc de garsoniere contra sumei de 544.500 de euro de la o asociație familială care îl achiziționase cu puțin timp în urmă contra sumei de 150.000 de euro.[3] Anghel a fost eliberat condiționat după zece luni, în februarie 2011.[5][6] A fost reprimit în PNL Maramureș in 2013. Ulterior, în anul 2016 a candidat pentru funcția de consilier județean din partea PER. Acum este președinte ALDE Maramureș.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Cristian Anghel a demisionat din PNL[nefuncțională]
  2. ^ a b „Primarul din Baia Mare, Cristian Anghel, condamnat definitiv la doi ani și jumătate de închisoare pentru fapte de corupție”. Gândul. . 
  3. ^ a b V.M. (). „Primarul din Baia Mare, liberalul Cristian Anghel, a fost condamnat la 2 ani si 6 luni de inchisoare pentru coruptie”. Hotnews.ro. 
  4. ^ „Bomba anului in Baia Mare: Primarul Cristian Anghel condamnat la 2 ani si 6 luni inchisoare, cu executare”. Ziarmm.ro. . 
  5. ^ „Dosarul „Horea 46" – Cristian Anghel”. Hotnews.ro. Accesat în . 
  6. ^ V.M. (). „Crin Antonescu l-ar reprimi "bucuros" in PNL pe fostul primar baimarean Cristian Anghel, recent eliberat din inchisoare”. Hotnews.ro. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]