Craterul Kelly West

19°56′S 133°57′E (Craterul Kelly West) / 19.933°S 133.950°E
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Craterul Kelly West se află în Australia
Craterul Kelly West
Localizarea craterului pe harta Australiei

Kelly West este un crater de impact meteoritic în centrul Teritoriului de Nord, Australia. Acesta a fost descoperit în timpul unei cartografieri geologice guvernamentale, și a fost raportat prima dată în 1973, dovezi ale impactului provin în principal de la abundența structurilor conice de impact găsite aici.[1][2]

Date generale[modificare | modificare sursă]

Suprafața de la Kelly West cuprinde un deal circular, din cuarțit Palaeoproterozoic, de aproximativ 2 km în diametru, această suprafață este interpretată ca o ridicare centrală a unui crater de impact mai complex.[3] Interpretarea geofizică recentă sugerează un crater original cu un diametru de 6,6 km,[4]mai puțin decât estimările anterioare de aproximativ 10 km. Vârsta sa este estimată a fi mai mare decât Cambrianul Mijlociu din cauza rocilor sedimentare (aflate sub ridicătura centrală) de această vârstă care nu au fost deformate de evenimentul de impact.[3]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Tonkin PC (). „Discovery of shatter cones at Kelly West near Tennant Creek, Northern Territory, Australia”. Geological Society of Australia, Journal. 20: 99–102. 
  2. ^ „Kelly West”. Earth Impact Database. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ a b Shoemaker EM, Shoemaker CS (). „The Proterozoic impact record of Australia”. AGSO Journal of Australian Geology & Geophysics. 16: 379–398. 
  4. ^ Plescia JB (). „Kelly West Impact Structure, Australia”. Lunar and Planetary Science Conference XXXVII: Abstract #1259. Conference abstract. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]