Cotlet schabowy

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Cotlet schabowy
Origine
Locul de originePolonia  Modificați la Wikidata
Informații
Alte ingredientepork loin[*][[pork loin (cut of meat from a pig)|​]]
sare de bucătărie
Piper negru
pesmeți[*]
făină
untură de porc
ou[*]  Modificați la Wikidata

Kotlet schabowy este o varietate poloneză de cotlet similar cu șnițelul vienez[1] , dar făcut din mușchi file din carne de porc (cu sau fără oase) sau din cotlet de porc.


Există de asemenea, o varietate poloneză de cotlet de piept de pui acoperit cu pesmet oarecum similar, sau cotlet din carne de curcan acoperit cu pesmet (kotlet z indyka) făcut la fel.

Istoria cotletului de porc polonez schabowy datează din secolul al XIX-lea.

O colecție de rețete diferite pentru cotlete de carne, cum ar fi schabowy este prezentată într-o carte de bucate din 1860 de Lucyna Ćwierczakiewiczowa intitulat 365 obiadów za Pięć Złotych (365 mese festive pentru cinci zloți), dar se pare că lipsește din carte de bucate din 1786 de Wojciech Wielądek numit Kucharz doskonały (Bucătarul perfect).

Ingredientele tipice includ: ouă, untură sau ulei, condimente, mușchiuleț de porc cu sau fără os, pesmet și făină.

Muschiulețul de porc se taie în felii de 1 țol și se bate până când acesta devine mai subțire și moale. Ouă și condimente sunt combinate pe o plăcuță separată și se bate ușor.

Carnea se înmoaie în făină, apoi în ou, și apoi se acoperă cu pesmet. Uleiul este încălzit într-o tigaie până când începe să sfârâie și carnea este introdusă în ulei, apoi se întoarce de câteva ori. Se servește fierbinte. Kotlet schabowy poate fi servit cu piure de cartofi, ciuperci prăjite, legume fierte (varza călită), cu salate sau cu salată de varză.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Mieczysław Czuma, Leszek Mazan. Austriackie gadanie czyli encyklopedia galicyjska. 1998, page 465. Quote: "...jedna z najpopularniejszych potraw w całej byłej monarchii austro-węgierskiej, w wersji wieprzowej, jako kotlet schabowy - w całej Polsce. Pierwotna nazwa costelette alla milanese, gdyż potrawa (smażona na maśle) pochodzi z Włoch. Zwrócił na nią uwagę w czasie kampanii włoskich dowódca wojsk austriackich w Lombardii i Wenecji sędziwy marszałek Radetzky."