Consumator electric

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Un consumator electric (sarcină de curent) este o componentă electrică sau o porțiune a unui circuit care consumă energie electrică. Consumatorii electrici pot fi obiecte electrice cum ar fi: dispozitive, aparate, mașini electrice, utilaje electrice care transformă energia electrică în alte forme de energie, în timpul funcționării lor. În sens restrictiv sunt considerați consumatori doar acei consumatori care se aprovizionează cu curent direct de la rețeaua electrică. În contextul aprovizionării cu energie electrică, companiile, firmele și casele private sunt considerate în raport cu furnizorii lor de energie electrică, consumatori electrici.

Unui consumator electric i se opun surse de energie, cum ar fi baterii electrice sau generatoare care produc energie. În circuite electrice de putere exemple de sarcini de curent sunt aparatele și corpurile de iluminat. Termenul de consum de energi se poate referi, de asemenea la puterea consumată de un circuit care asigură transportul energiei.

Termenul este folosit în sens mai larg în electronică pentru un dispozitiv conectat la un semnal sursă, indiferent dacă este sau nu un consum de energie. Dacă un circuit electric are un port de ieșire, adică o pereche de terminale, care prezintă exteriorului un semnal electric, circuitul conectat la aceste terminale (sau impedanța sa de intrare) este o sarcină (încărcătură/consumator). De exemplu, în cazul în care un CD player este conectat (dă semnal) la un amplificator, CD player-ul este sursa, iar amplificatorul este sarcina.

Sarcină afectează performanța circuitelor în ceea ce privește tensiunea lor de ieșire sau curentul, cum ar fi în cazul senzorilor, surselor de tensiune, și amplificatorilor. Rețeaua electrică de curent alternativ cu prizele de alimentare electrice oferă în acest sens un exemplu simplu: ele furnizează energie la o tensiune constantă, cu aparatele electrice conectate la circuitul-rețea de putere în mod colectiv, ele formnd deci împreună sarcina/încărcătura. Atunci când un aparat de mare putere pornește, aceasta poate provoca reducerea dramatică a tensiunii de alimentare generale datorită micșorării impedanței comune totale prin creșterea de sarcină semnificativă.

În cazul în care impedanța de sarcină nu este mult mai mare decât impedanța sursei de alimentare (rețeaua de curent), tensiunile vor scadea. Într-un mediu casnic, pornirea unui aparat de încălzire puternic poate provoca o diminuare considerabilă a iluminării cu becuri incandescente.