Constantin Petrescu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Constantin Petrescu
Date personale
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațieofițer Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Activitate
Gradulcolonel  Modificați la Wikidata

Constantin Petrescu a fost un colonel român, care a deținut funcția de comandant al Flotilei Române (1864-1866).

Biografie[modificare | modificare sursă]

Constantin Petrescu s-a înrolat în cadrul Flotilei din Muntenia cu gradul de locotenent, fiind printre primii ofițeri ai flotilei muntene. A fost numit la comanda uneia dintre cele trei canoniere intrate în dotare în anul 1845, deținând și comanda superioară a întregului grup de canoniere.

Numele său este legat de începuturile de organizare a unei flotile de război în Muntenia, în perioada modernă. Prin Decretul nr. 122 din 5 iulie 1850, Flotila Munteniei s-a constituit într-un corp aparte, iar Constantin Petrescu, care fusese înaintat la gradul de căpitan, a fost numit comandant al acestei flotile. După Unirea Principatelor Române și unirea flotilelor din Muntenia și Moldova într-un singur corp, printr-un decret al domnitorului Alexandru Ioan Cuza din 22 octombrie 1860, căpitanul Petrescu a fost numit în funcția de ajutor al comandantului Corpului Flotilei, pe care a deținut-o până în iulie 1861, din data de 9 decembrie 1860 având gradul de maior.

Pentru mai bine de un an și-a întrerupt activitatea în flotilă, fiind numit în funcția de prefect al județului Brăila, după care la revenirea în flotilă în ianuarie 1863 a fost avansat la gradul de locotenent-colonel. După aproape un an, la data de 27 decembrie 1863, el a fost desemnat pentru a ocupa funcția de comandant al Flotilei Române, funcție pe care a deținut-o până la data de 11 februarie 1866. În această perioadă, a fost înaintat la gradul de colonel (1865).

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Forțele Navale Române, Comandanții Marinei Militare Române
  • Georgeta Borandă - "Colonelul Constantin Petrescu, primul comandant al flotei muntenești și comandant al flotei Principatelor Unite". În: AMMR, 2002, 5, p.235-238