Constantin Bănică

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Constantin Bănică
Date personale
Născut[1] Modificați la Wikidata
Chișinău, România
Decedat (49 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Sinaia, România
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațiematematician Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Activitate
Membru corespondent al Academiei Române

Constantin Bănică (n. 24 august 1942, Chișinău – d. 25 decembrie 1991, Sinaia) a fost un matematician român, membru corespondent al Academiei Române.

Viața[modificare | modificare sursă]

Constantin Bănică este fiul lui Gheorghe Bănică și al Mariei Chițu. Provenea dintr-o familie din Boteni, Argeș și a avut trei frați, Mihai, Elena și Gheorghe.

A fost căsătorit cu Manuela Stoia (14 august 1944 - 25 decembrie 1991), matematiciană. Împreună au avut doi copii, Valeria și Teodor, matematicieni și ei.

A murit într-un accident la data de 25 decembrie 1991, în urma unei intoxicări cu monoxid de carbon de la o sobă defectă, la o gazdă din Sinaia.

Studii[modificare | modificare sursă]

Studii liceale la Câmpulung Muscel și universitare (Facultatea de Matematică) la București; în 1970 și-a susținut teza de doctorat Dualitate pe varietăți Stein.

A fost cercetător științific la Institutul de Matematică al Academiei Române; a predat, ca „visiting professor”, la universități din Bayreuth, Göttingen, München, Nancy, Pisa, Strasbourg. S-a aplecat asupra geometriei complexe, ca și asupra studiului funcțiilor analitice de mai multe variabile complexe, prin metode algebrice și geometrice. Între principalele teme ale activității sale de cercetare s-au numărat: dualitatea analitică pe varietăți Stein, morfismele proprii de spații complexe și variația obiectelor cosmologice într-o deformare de spații analitice complexe, fibrații vectoriali etc. (Teoreme de dualitate pe varietăți Stein și cosmologie cu suport compact; metode algebrice în teoria globală a spațiilor complexe; variația extensiei globale în deformările spațiilor complexe; structuri de multiplicitate pe spații curbe; conceptul formal al unui spațiu analitic de-a lungul unui subspațiu cu teorema de comparație ș.a.).

În 1970 a fost distins cu Premiul Academiei Române pentru cercetările de dualitate analitică pe spații Stein.

În 1991 a fost ales membru corespondent al Academiei Române.[2]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Constantin Bănică 
  2. ^ „Membrii Academiei Române din 1866 până în prezent”, Acad.ro, accesat în  

Legături externe[modificare | modificare sursă]