Comuna Vulturești, Olt

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Vulturești
—  comună  —
Map
Vulturești (România)
Poziția geografică în România
Coordonate: 44°44′11″N 24°20′18″E ({{PAGENAME}}) / 44.7365001°N 24.3384692°E

Țară România
Județ Olt

Atestare documentară2007

ReședințăVulturești
Componență

Guvernare
 - primar al comunei Vulturești[*]Gheorghe Treanță[*][1][2] (PSD, )

Suprafață
 - Total45,11 km²

Populație (2021)
 - Total2.123 locuitori

Fus orarUTC+2
Cod poștal237580

Prezență online
http://primariavulturesti.ro/

Amplasarea în cadrul județului
Amplasarea în cadrul județului
Amplasarea în cadrul județului

Vulturești este o comună în județul Olt, Muntenia, România, formată din satele Dienci, Valea lui Alb, Vlăngărești și Vulturești (reședința).

Are o populația de 2.800 persoane.

Originea numelui comunei, după spusele bătrânilor din sat,[necesită citare] provine de la existența unor vulturi imenși, care puteau lua în ghearele lor animale, oi, capre sau chiar copii. Este o comună deluroasă cu păduri și multe vii renumite. Deși solul localității este foarte roditor, pretându-se foarte bine pentru legumicultură, locuitorii satelor componente se ocupă în special cu cultura porumbului și a grâului. Creșterea animalelor este o ocupație tradițională însă odată cu închiderea târgului săptămânal din localitatea învecinată Câmpu Mare, aceasta este în curs de dispariție.

Scurt istoric[modificare | modificare sursă]

Din păcate, nu există o monografie a localității, însă se pare că această zonă a fost locuită încă din preistorie (neolitic și eneolitic), după ce în zonă au fost descoperite numeroase topoare din piatră șlefuită. Perioada etnogenezei poporului român este și ea prezentă aici găsindu-se numeroase urme ceramice în principal de influență slavă. Se pare ca localitatea este atestată documentar în sec XVII-lea. În perioada medievală populația de pe raza comunei avea ca ocupații principale agricultura, creșterea animalelor, pescuitul și comerțul. Localitatea a fost și un punct de tranzit pentru ciobanii ce treceau cu oile pe aici, precum și pentru negustorii ce foloseau vechiul drum al Oltului (de origine romană) spre a ajunge la Sibiu. Ca dovadă că localitatea a fost o zonă de tranzit este toponimia locală, gen: La Han; Sub Han; etc. Este plauzibilă și ideea cum că localnicii au folosit cursul râului Olt, pentru transport-plutărit, ca și cei din localitatea Olanu situată mai în amonte, ce era vestită în acest sens. Dacă locuitorii satelor Dienci, Vlângărești și Valea lui Alb erau țărani liberi, cei din satul Vulturești se pare că erau iobagi/țărani dependenți. Denumirea satului Vlângărești se pare ca are origini "grecești" de la un boier fanariot Vlangoryos(?) care avea ca moșie zona comunele Vulturești și Dobroteasa.

Istoric[modificare | modificare sursă]

  • Vulturești este cel mai vechi sat din comună atestat documentar, fiind cunoscut în vechime sub numele de Bogdănei sau Bogdănești. Sub această denumire apare în hrisovul din 16 martie 1492 prin care Vlad Voievod întărește stăpânirea mânăstirii Bistrița asupra acestui sat (printre alte sate).
  • Satele Dienci și Vlăngărești apar în recensământul din 1828 cu "48 capi de familie".

Date geografice[modificare | modificare sursă]

Comuna Vulturești, situată pe malul stâng al Oltului, se află la o distanță de 50 km de orașul Slatina și la 11 km de Drăgășani. Relieful este deluros.

Comune vecine[modificare | modificare sursă]

Demografie[modificare | modificare sursă]




Componența etnică a comunei Vulturești

     Români (93,74%)

     Alte etnii (6,26%)




Componența confesională a comunei Vulturești

     Ortodocși (93,22%)

     Alte religii (0,52%)

     Necunoscută (6,26%)

Conform recensământului efectuat în 2021, populația comunei Vulturești se ridică la 2.123 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2011, când fuseseră înregistrați 2.591 de locuitori.[3] Majoritatea locuitorilor sunt români (93,74%).[4] Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (93,22%), iar pentru 6,26% nu se cunoaște apartenența confesională.[5]

Politică și administrație[modificare | modificare sursă]

Comuna Vulturești este administrată de un primar și un consiliu local compus din 11 consilieri. Primarul, Gheorghe Treanță[*], de la Partidul Social Democrat, este în funcție din . Începând cu alegerile locale din 2020, consiliul local are următoarea componență pe partide politice:[6]

   PartidConsilieriComponența Consiliului
Partidul Social Democrat6      
Partidul PRO România3      
Partidul Național Liberal1      
Partidul Mișcarea Populară1      

Informatii complementare pe: Valea lui Alb, Olt[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2012 (PDF), Biroul Electoral Central 
  2. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2016, Biroul Electoral Central 
  3. ^ „Rezultatele recensământului din 2011: Tab8. Populația stabilă după etnie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Accesat în . 
  4. ^ „Rezultatele recensământului din 2021: Populația rezidentă după etnie (Etnii, Macroregiuni, Regiuni de dezvoltare, Județe, Municipii, orașe și comune)”. Institutul Național de Statistică din România. iunie 2023. Accesat în . 
  5. ^ „Rezultatele recensământului din 2021: Populația rezidentă după religie (Religii, Macroregiuni, Regiuni de dezvoltare, Județe, Municipii, orașe și comune*)”. Institutul Național de Statistică din România. iunie 2023. Accesat în . 
  6. ^ „Rezultatele finale ale alegerilor locale din 2020” (Json). Autoritatea Electorală Permanentă. Accesat în . 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Constantin Gheorghe, Valeriu Boteanu, Iuliu Curta, Gh. Mărunțelu Județul Olt, Brașov, 1974.