Comuna Buzoești, Argeș

44°35′54″N 24°55′49″E (Comuna Buzoești, Argeș) / 44.59833°N 24.93028°E
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Buzoești
—  comună  —
Buzoești se află în România
Buzoești
Buzoești
Buzoești (România)
Poziția geografică
Coordonate: 44°35′54″N 24°55′49″E ({{PAGENAME}}) / 44.59833°N 24.93028°E

Țară România
Județ Argeș


ReședințăVulpești
Componență

Guvernare
 - primar al comunei Buzoești[*]Ion Tănase[*][1] (PNL, )

Suprafață
 - Total160,27 km²
Altitudine194 m.d.m.

Populație (2021)
 - Total5.056 locuitori

Fus orarUTC+2

Prezență online
site web oficial Modificați la Wikidata

Buzoești este o comună în județul Argeș, Muntenia, România, formată din satele Bujoreni, Buzoești, Cornățel, Curteanca, Ionești, Podeni, Redea, Șerboeni, Tomșanca, Vlăduța și Vulpești (reședința).

Așezare[modificare | modificare sursă]

Comuna se află în sudul județului, în Câmpia Găvanu-Burdea, pe malurile Teleormanului. Este străbătută de șoseaua națională DN65A, care leagă Piteștiul de Roșiorii de Vede. La Vulpești, din acest drum se ramifică șoseaua județeană DJ504, care duce spre sud la Recea, Izvoru, Popești, mai departe în județul Teleorman la Mârzănești, Alexandria (unde se intersectează cu DN6 și DN6F), Orbeasca, Olteni, Trivalea-Moșteni, Tătărăștii de Jos, Tătărăștii de Sus, și mai departe în județul Giurgiu la Gogoșari, Putineiu și Giurgiu (unde se termină în DN5B).[2] Prin comună trece și calea ferată Pitești-Roșiori, pe care este deservită de halta Ionești. Comuna Buzoești se învecinează cu comuna Ungheni la sud, cu comuna Recea și cu comuna Negrași la sud-est, cu comuna Rociu la est, cu comuna Suseni la nord-est, cu municipiul Costești la nord, cu comuna Lunca Corbului și cu comuna Stolnici la vest, și cu comuna Hârsești la sud-vest.

Demografie[modificare | modificare sursă]




Componența etnică a comunei Buzoești

     Români (94,26%)

     Alte etnii (0,08%)

     Necunoscută (5,66%)




Componența confesională a comunei Buzoești

     Ortodocși (93,61%)

     Alte religii (0,34%)

     Necunoscută (6,05%)

Conform recensământului efectuat în 2021, populația comunei Buzoești se ridică la 5.056 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2011, când fuseseră înregistrați 5.975 de locuitori.[3] Majoritatea locuitorilor sunt români (94,26%), iar pentru 5,66% nu se cunoaște apartenența etnică.[4] Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (93,61%), iar pentru 6,05% nu se cunoaște apartenența confesională.[5]

Politică și administrație[modificare | modificare sursă]

Comuna Buzoești este administrată de un primar și un consiliu local compus din 15 consilieri. Primarul, Ion Tănase[*], de la Partidul Național Liberal, este în funcție din . Începând cu alegerile locale din 2020, consiliul local are următoarea componență pe partide politice:[6]

   PartidConsilieriComponența Consiliului
Partidul Național Liberal6      
Partidul Social Democrat5      
Partidul Mișcarea Populară1      
Partidul Alianța Liberalilor și Democraților1      
Partidul PRO România1      
Partidul Ecologist Român1      

Istorie[modificare | modificare sursă]

La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna făcea parte din plasa Cotmeana a județului Argeș și era formată din satele Buzoești și Podeni, având în total 630 de locuitori. Existau în comună două biserici și o școală.[7] La acea vreme, pe teritoriul actual al comunei, mai funcționau în aceeași plasă și comunele Cornățelu, Ionești, Șerboeni și Vulpești. Comuna Cornățelu, alcătuită doar din satul de reședință, avea 330 de locuitori, o biserică și o școală primară rurală.[8] În comuna Ionești, formată din satele Ioneștii din Deal, Ioneștii din Vale și Tomșanca, trăiau 338 de locuitori, care aveau o biserică.[9] Comuna Șerboeni (denumită și Slobozia-Golești), cu satele Șerboeni și Vlăduța avea 826 de locuitori, iar în ea existau două biserici (una în fiecare sat) și o școală mixtă.[10] Comuna Vulpești, compusă din satele Bujoreni, Olteni și Vulpești, avea 760 de locuitori, o școală rurală mixtă și o biserică ridicată la începutul secolului de postelnicul Gheorghiță Vulpescu.[11]

Anuarul Socec din 1925 consemnează comunele în plasa Teleorman a aceluiași județ. Comunele Vulpești și Cornățelu au fost comasate sub numele de Cornățelu, comuna rezultată având locuitori în satele Bujoreni, Cornățelu și Vulpești (care a devenit reședință).[12] De asemenea, comunei Buzoești i se alipise și satul Curteanca (fost la comuna vecină Găujani), și avea în total acum 1742 de locuitori.[13] Comuna Șerboeni avea aceeași alcătuire și 1167 de locuitori;[14] iar comuna Ionești avea 1062 de locuitori în satele Ionești și Tomșanca.[15] În 1931, comuna Cornățelu a luat numele de Vulpești; comuna Ionești a absorbit atunci și ea comuna Șerboeni, fiind alcătuită din satele Ionești, Șerboeni și Tomșanca.[16]

În 1950, comunele Buzoești, Ionești și Vulpești au fost arondate raionului Costești din regiunea Argeș, în timp comunele Buzoești și Vulpești fiind comasate sub numele de Buzoești, reședința comunei rezultate fiind în satul Vulpești. În 1968, comunele Buzoești și Ionești au revenit la județul Argeș, reînființat, iar comuna Ionești a fost desființată și satele ei au trecut la comuna Buzoești.[17][18]

Monumente istorice[modificare | modificare sursă]

În comuna Buzoești se află crucea de piatră de la cotul Troianului (1733), monument memorial sau funerar de interes național, aflată în satul Cornățel.

În rest, alte două obiective din comună sunt incluse în lista monumentelor istorice din județul Argeș ca monumente de interes local, ambele fiind clasificate ca monumente de arhitectură: casa Gheorghița Sandu (1937) aflată pe DJ504 (numărul 190) în satul Cornățel; și biserica „Sfântul Teodor Tiron” (1823) din satul Vlăduța.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2016, Biroul Electoral Central 
  2. ^ Google Maps – Comuna Buzoești, Argeș (Hartă). Cartografie realizată de Google, Inc. Google Inc. Accesat în . 
  3. ^ „Rezultatele recensământului din 2011: Tab8. Populația stabilă după etnie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Accesat în . 
  4. ^ „Rezultatele recensământului din 2021: Populația rezidentă după etnie (Etnii, Macroregiuni, Regiuni de dezvoltare, Județe, Municipii, orașe și comune)”. Institutul Național de Statistică din România. iunie 2023. Accesat în . 
  5. ^ „Rezultatele recensământului din 2021: Populația rezidentă după religie (Religii, Macroregiuni, Regiuni de dezvoltare, Județe, Municipii, orașe și comune*)”. Institutul Național de Statistică din România. iunie 2023. Accesat în . 
  6. ^ „Rezultatele finale ale alegerilor locale din 2020” (Json). Autoritatea Electorală Permanentă. Accesat în . 
  7. ^ Lahovari, George Ioan (). „Buzoești, com. rur.”. Marele Dicționar Geografic al Romîniei. 2. București: Stab. grafic J. V. Socecu. p. 136. 
  8. ^ Lahovari, George Ioan (). „Cornățelul, sat și com. rur.”. Marele Dicționar Geografic al Romîniei. 2. București: Stab. grafic J. V. Socecu. p. 651. 
  9. ^ Lahovari, George Ioan (). „Ionești, com. rur., în jud. Argeș” (PDF). Marele Dicționar Geografic al Romîniei. 4. București: Stab. grafic J. V. Socecu. p. 58. 
  10. ^ Lahovari, George Ioan (). „Șerboeni sau Slobozia-Golești” (PDF). Marele Dicționar Geografic al Romîniei. 5. București: Stab. grafic J. V. Socecu. p. 515. 
  11. ^ Lahovari, George Ioan (). „Vulpești, com. rur.” (PDF). Marele Dicționar Geografic al Romîniei. 5. București: Stab. grafic J. V. Socecu. p. 779. 
  12. ^ „Comuna Cornățelu în Anuarul Socec al României-mari”. Biblioteca Congresului SUA. 
  13. ^ „Comuna Buzoești în Anuarul Socec al României-mari”. Biblioteca Congresului SUA. Accesat în . 
  14. ^ „Comuna Șerboeni în Anuarul Socec al României-mari”. Biblioteca Congresului SUA. Accesat în . 
  15. ^ „Comuna Ionești în Anuarul Socec al României-mari”. Biblioteca Congresului SUA. 
  16. ^ Tablou de regruparea comunelor rurale întocmit conform legii privind modificarea unor dispozițiuni din legea pentru organizarea administrațiunii locale”. Monitorul oficial și imprimeriile statului (161): 20, 22. . 
  17. ^ „Legea nr. 3/1968”. Lege5.ro. Accesat în . 
  18. ^ „Legea nr. 2/1968”. Monitoruljuridic.ro. Accesat în .