Comuna Bogdănești, Vaslui

46°28′N 27°44′E (Comuna Bogdănești, Vaslui) / 46.467°N 27.733°E
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Bogdănești
—  comună  —
Bogdănești se află în România
Bogdănești
Bogdănești
Bogdănești (România)
Poziția geografică
Coordonate: 46°28′N 27°44′E ({{PAGENAME}}) / 46.467°N 27.733°E

Țară România
Județ Vaslui


ReședințăBogdănești
Componență

Guvernare
 - primar al comunei Bogdănești[*]Ion Dorobanțu[*][1][2] (PSD, )

Suprafață
 - Total72,56 km²
Altitudine162 m.d.m.

Populație (2021)
 - Total3.369 locuitori

Fus orarUTC+2
Cod poștal737085

Prezență online
site web oficial Modificați la Wikidata

Amplasarea în cadrul județului
Amplasarea în cadrul județului
Amplasarea în cadrul județului

Bogdănești este o comună în județul Vaslui, Moldova, România, formată din satele Bogdănești (reședința), Buda, Horoiata, Hupca, Orgoiești, Ulea, Unțești, Vișinari și Vlădești.

Prezentare[modificare | modificare sursă]

Comuna Bogdanești are in componență următoarele sate:

Relief[modificare | modificare sursă]

Comuna situată în lungul pârâului Horoiata și al afluentului acestuia, Bogdănești, aparținând bazinului hidrografic Bârlad, iar din punct de vedere geomorfologic Colinelor Tutovei. Structural, bazinul Horoiatei corespunde extremității meridionale a Platformei Moldovenești, care se afundă repede spre sud, trecând spre Depresiunea Bârladului. Fundamentul, situat la adâncimi diferite, nu se reflectă în nici un fel în morfologia regiunii, aceasta din urmă fiind condiționată de depozitele sedimentare ale ultimului ciclu, respectiv depozite ale sarmațianului superior (chersonian) și ale meoțianului, dispuse monoclinal, cu o înclinare de 5–7 m/km de la nord-nord-vest spre sud-sud-est. Depozitele chersoniene în facies delataic sunt reprezentate printr-o succesiune monotonă de nisipuri cu structură încrucișată, argile nisipoase și argile. Aceste depozite apar în lungul versanților sub forma unor fâșii ce se îngustează treptat spre cursul mijlociu și inferior. Meoțianul apare la partea superioară a stivei sedimentare din regiune, reprezentând culmile interfluviale din regiune, fiind reprezentat printr-un orizont inferior, al cineritelor andezitice de Nuțasca-Ruseni (care nu s-au impus în mod deosebit în relief) și un orizont superior, argilo-nisipos. Datorită dispoziției monoclinale, orizontul cineritic coboară în altitudine, în timp ce orizontul superior are o grosime tot mai mare spre sudul regiunii. Valea s-a adâncit cu ușurință în depozitele friabile care apar la zi, evoluând atât prin eroziune în adâncime, cât și prin eroziune regresivă. Un rol extrem de important l-au avut procesele de versant (eroziunea areolară, ravenarea, procesele de deplasare în masă), procese care contribuie și astăzi la modelarea intensă a versanților. Retragerea acestora prin procesele amintite și transportul materialelor deluviale la nivelul luncii au contribuit la lăgirea și supraînălțarea acesteia în anumite sectoare.

Demografie[modificare | modificare sursă]




Componența etnică a comunei Bogdănești

     Români (95,16%)

     Alte etnii (4,84%)




Componența confesională a comunei Bogdănești

     Ortodocși (95,01%)

     Alte religii (0,18%)

     Necunoscută (4,81%)

Conform recensământului efectuat în 2021, populația comunei Bogdănești se ridică la 3.369 de locuitori, în creștere față de recensământul anterior din 2011, când fuseseră înregistrați 3.242 de locuitori.[3] Majoritatea locuitorilor sunt români (95,16%).[4] Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (95,01%), iar pentru 4,81% nu se cunoaște apartenența confesională.[5]

Politică și administrație[modificare | modificare sursă]

Comuna Bogdănești este administrată de un primar și un consiliu local compus din 13 consilieri. Primarul, Ion Dorobanțu[*], de la Partidul Social Democrat, este în funcție din . Începând cu alegerile locale din 2020, consiliul local are următoarea componență pe partide politice:[6]

   PartidConsilieriComponența Consiliului
Partidul Social Democrat10          
Partidul Național Liberal2          
Partidul Alianța Liberalilor și Democraților1          

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2012 (PDF), Biroul Electoral Central 
  2. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2016, Biroul Electoral Central 
  3. ^ „Rezultatele recensământului din 2011: Tab8. Populația stabilă după etnie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Accesat în . 
  4. ^ „Rezultatele recensământului din 2021: Populația rezidentă după etnie (Etnii, Macroregiuni, Regiuni de dezvoltare, Județe, Municipii, orașe și comune)”. Institutul Național de Statistică din România. iunie 2023. Accesat în . 
  5. ^ „Rezultatele recensământului din 2021: Populația rezidentă după religie (Religii, Macroregiuni, Regiuni de dezvoltare, Județe, Municipii, orașe și comune*)”. Institutul Național de Statistică din România. iunie 2023. Accesat în . 
  6. ^ „Rezultatele finale ale alegerilor locale din 2020” (Json). Autoritatea Electorală Permanentă. Accesat în . 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Dictionar geografic al judetului Falciu de C. Chirita Chirita, C. Iasi : Petru C. Popovici, 1893
  • Dictionar geografic al judetului Vasluiu de C. Chirita Chirita, C. Bucuresti : Socecu & Teclu, 1889
  • Dictionar geografic al judetului Tutova de Petru Condrea Condrea, Petru Bucuresci : Socecu & Teclu, 1887
  • Gugiuman,I.; Cârcotă,V.; Băican,V.; "Dicționar geografic al jud.Vaslui",1988;

Legături externe[modificare | modificare sursă]