Comuna Asău, Bacău

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Acest articol se referă la localitatea Asău, județul Bacău. Pentru alte sensuri, vedeți Asău (dezambiguizare).
Asău
—  comună  —
Asău se află în România
Asău
Asău
Asău (România)
Poziția geografică
Coordonate: 46°28′04″N 26°23′48″E ({{PAGENAME}}) / 46.46778°N 26.39667°E

Țară România
Județ Bacău


ReședințăAsău
Componență

Guvernare
 - primar al comunei Asău[*]Emilian Budacă[*][1] (PSD, octombrie 2020)

Suprafață
 - Total307,45 km²
Altitudine418 m.d.m.

Populație (2021)
 - Total5.475 locuitori

Fus orarUTC+2

Prezență online
site web oficial Modificați la Wikidata

Amplasarea în cadrul județului
Amplasarea în cadrul județului
Amplasarea în cadrul județului

Asău (în maghiară Aszó) este o comună în județul Bacău, Moldova, România, formată din satele Apa Asău, Asău (reședința), Ciobănuș, Lunca Asău, Păltiniș și Straja.

Așezare[modificare | modificare sursă]

Comuna se află în nord-vestul județului, într-o zonă montană de la limita cu județul Neamț și cuprinde mare parte din valea râului Asău, localitățile locuite fiind concentrate pe cursul inferior al acestui râu, în zona în care el se varsă în Trotuș, orașul Comănești aflându-se la sud-est și în aval de comuna Asău. Prin comună trece șoseaua națională DN12A, care leagă Oneștiul de Miercurea Ciuc.[2] Este străbătută și de calea ferată Adjud–Comănești–Siculeni, pe care este deservită de halta de mișcare Asău și de halta de călători Caralița.

Demografie[modificare | modificare sursă]



Componența etnică a comunei Asău

     Români (85,9%)

     Romi (4,31%)

     Alte etnii (0,07%)

     Necunoscută (9,72%)



Componența confesională a comunei Asău

     Ortodocși (87,67%)

     Creștini de rit vechi (1,17%)

     Alte religii (1,04%)

     Necunoscută (10,12%)

Conform recensământului efectuat în 2021, populația comunei Asău se ridică la 5.475 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2011, când fuseseră înregistrați 6.698 de locuitori.[3] Majoritatea locuitorilor sunt români (85,9%), cu o minoritate de romi (4,31%), iar pentru 9,72% nu se cunoaște apartenența etnică.[4] Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (87,67%), cu o minoritate de creștini de rit vechi (1,17%), iar pentru 10,12% nu se cunoaște apartenența confesională.[5]

Politică și administrație[modificare | modificare sursă]

Comuna Asău este administrată de un primar și un consiliu local compus din 15 consilieri. Primarul, Emilian Budacă[*], de la Partidul Social Democrat, este în funcție din octombrie 2020. Începând cu alegerile locale din 2020, consiliul local are următoarea componență pe partide politice:[6]

   PartidConsilieriComponența Consiliului
Partidul Social Democrat6      
Partidul Național Liberal5      
Partidul Neamul Românesc3      
Partidul PRO România1      

Istorie[modificare | modificare sursă]

La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna nu exista, câteva din satele actuale (Lunca Asău, Asău, Straja și Gura Ciobănușului) făcând parte din comuna Comănești din plaiul Muntelui al județului Bacău.[7] Anuarul Socec din 1925 consemnează apariția comunei Asău, formată atunci din satele Apa Asău, Asău, Lunca Asău, Ciobănuș, Păltiniș și Straja și cătunul Gura Ciobănușului, având în total 3120 de locuitori și făcând parte din plasa Comănești a aceluiași județ.[8] În 1931 din comuna vecină Agăș s-a separat comuna Goioasa, căreia i s-au alipit și satele Ciobănuș și Gura Ciobănușului.[9]

În 1950, comuna a trecut în administrarea raionului Moinești din regiunea Bacău. În 1968, ea a revenit la județul Bacău, reînființat, tot atunci satele Gura Ciobănușului și Leorzeni (foste în comuna Goioasa) fiind desființate și comasate cu satul Ciobănuș.[10][11]

Monumente istorice[modificare | modificare sursă]

Două obiective din comuna Asău sunt incluse în lista monumentelor istorice din județul Bacău ca monumente de interes local. Unul este situl arheologic de la Asău, aflat pe un promontoriu la nord de stația de apă și la 150 m de șoseaua națională și care cuprinde vestigii din perioada de tranziție la Epoca Bronzului (cultura Horodiștea-Foltești). Celălalt, clasificat ca monument de arhitectură, este moara lui Mazilu, de la începutul secolului al XX-lea, din satul Asău.

Turism[modificare | modificare sursă]

În comuna Asău se găsesc mai multe obiective turistice naturale dar si cladiri istorice. Lacul Osoi (local Lacul Sâmbeteanu sau "Lacul fara fund") este un lac natural, având o suprafață de circa 2ha. Este un lac rezultat in urma unei stravechi alunecari masive, petrecute pe pantele sudice ale Dealului Muncelu al Prelucai Talharului - unul dintre picioarele sud-estice ale Muntilor Tarcaului.[12]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2020, Autoritatea Electorală Permanentă 
  2. ^ Google Maps – Comuna Asău, Bacău (Hartă). Cartografie realizată de Google, Inc. Google Inc. Accesat în . 
  3. ^ „Rezultatele recensământului din 2011: Tab8. Populația stabilă după etnie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Accesat în . 
  4. ^ „Rezultatele recensământului din 2021: Populația rezidentă după etnie (Etnii, Macroregiuni, Regiuni de dezvoltare, Județe, Municipii, orașe și comune)”. Institutul Național de Statistică din România. iunie 2023. Accesat în . 
  5. ^ „Rezultatele recensământului din 2021: Populația rezidentă după religie (Religii, Macroregiuni, Regiuni de dezvoltare, Județe, Municipii, orașe și comune*)”. Institutul Național de Statistică din România. iunie 2023. Accesat în . 
  6. ^ „Rezultatele finale ale alegerilor locale din 2020” (Json). Autoritatea Electorală Permanentă. Accesat în . 
  7. ^ Lahovari, George Ioan (). „Comănești, com. rur., pl. Muntelui”. Marele Dicționar Geografic al Romîniei. 2. București: Stab. grafic J. V. Socecu. p. 576. 
  8. ^ „Comuna Asău în Anuarul Socec al României-mari”. Biblioteca Congresului SUA. Accesat în . 
  9. ^ Tablou de regruparea comunelor rurale întocmit conform legii privind modificarea unor dispozițiuni din legea pentru organizarea administrațiunii locale”. Monitorul oficial și imprimeriile statului (161): 28, 31. . 
  10. ^ „Legea nr. 3/1968”. Lege-online.ro. Accesat în . 
  11. ^ „Legea nr. 2/1968”. Monitoruljuridic.ro. Accesat în . 
  12. ^ „Lacul Asau | Geotrekking +.ro”. geotrekking.plus.ro. Accesat în .