Comitatul de Jaffa

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Comitatul de Jaffa și Ascalon)
Comitatul de Jaffa
Jaffa
 – 
Localizare
Localizare
Localizare
CapitalăJaffa
LimbăLatină, franceza veche, italiană
(de asemenea arabă și greacă)
Guvernare
Formă de guvernareMonarhie
Conte 
 - c. 1100Roger și Gerard
 - 1266-1268Jacques d'Ibelin
Istorie
Epoca istoricăEvul Mediu
Prima cruciadă1100
Cucerit de Baibars I1268

Comitatul de Jaffa a fost creat ca urmare a cuceririi orașului Jaffa în februarie 1099 de către cruciații sub comanda lui Godefroy de Bouillon. Orașul, de curând fortificat, și teritoriul înconjurător este acordat în 1106, de către Balduin I cu titlul de conte și vasal al regelui de Ierusalim lui Hugo al II-lea du Puiset. În 1135 comitatul a fost confiscat de Fulc, rege de Ierusalim, în urma acuzației formale că ar avea legături sentimentale cu regina, adusă lui Hugo, în fapt este una din confiscările de seniorii ca urmare a răscoalei baronilor din regat împotriva suzeranului lor.

În urma cuceririi orașului Ascalon în august 1153 titlul de conte de Jaffa și Ascalon a fost purtat de diverși membri ai familiei regale de Ierusalim cu întreruperi, una dintre acestea fiind cauzată de pierderea orașului în favoarea ayyubizilor în urma bătăliei de la Hattin din 1187.

Cruciada a III-a, condusă de Richard Inimă de Leu, regele Angliei, readuce sub control Jaffa și Ascalon în 1191, comitatul revenind la statutul inițial de fief al regilor Ierusalimului până în 1245 când este acordat lui Ioan I de Ibelin⁠(en)[traduceți] ca favor dat de Isabela de Champagne, regenta Regatului de Ierusalim, bailului său Balian de Beirut.

În 1268 sultanul mameluc Baibars I asediază și cucerește Jaffa desființând definitiv domeniul comitatului însă titlul de conte de Jaffa și Ascalon rămâne și este transmis ereditar până la mijlocul secolului al XV-lea când este dat, în 1442, lui Georgio Contarini dallo Zaffo (sau di Giaffa) în urma unor servicii aduse reginei Ciprului Caterina Cornaro. Ultimul conte de Jaffa a fost Giorgio al II-lea Contarini viețuitor pe la sfârșitul veacului al XVI.

Conți de Jaffa[modificare | modificare sursă]

Conți titulari de Jaffa și Ascalon[modificare | modificare sursă]

Vezi[modificare | modificare sursă]