Comisia Mixtă de Dialog Teologic Catolic-Ortodox

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Comisia Mixtă de Dialog Teologic Catolic-Ortodox este cadrul oficial în care teologi catolici și ortodocși caută soluții pentru realizarea unității dintre Biserica Catolică și bisericile ortodoxe. Comisia s-a constituit ca urmare a declarației comune a papei Ioan Paul al II-lea și a patriarhului Demetrios I, declarație făcută pe 30 noiembrie 1979 la Constantinopol.

Întâlniri ale comisiei[modificare | modificare sursă]

Membri ai comisiei[modificare | modificare sursă]

Comisia este alcătuită din 60 de membri, dintre care jumătate catolici și jumătate ortodocși. Copreședinți ai întâlnirii din 2006 au fost cardinalul Walter Kasper și mitropolitul Ioannis Zizioulas. Delegat din partea BOR la întâlnirea din septembrie 2006 de la Belgrad a fost Petroniu Florea, episcop vicar de Oradea. BRU a fost reprezentată de Florentin Crihălmeanu, episcop al Episcopiei de Cluj-Gherla. Unul din membrii marcanți ai comisiei este arhiepiscopul Vienei, cardinalul Christoph Schönborn OP.

Delegații BOR la cea de-a douăsprezecea sesiune plenară au fost episcopul vicar patriarhal Ciprian Spiridon și profesorul Ioan Ică de la Sibiu.[1]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Delegații BOR la sesiunea de la Viena, basilica.ro, 17 septembrie 2010 (accesat 2 martie 2013).

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]