Coloana lui Sigismund din Varșovia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Statuia regelui

Coloana lui Sigismund (pl. Kolumna Zygmunta) din Piața Castelului a orașului Varșovia reprezintă cel mai faimos reper al capitalei și unul dintre cele mai vechi monumente din Europa Nordică.

Coloana și statuia ce stă deasupra acesteia au fost ridicate în perioada anilor 1643 – 1644, în onoarea Regelui Sigismund III Vasa care a mutat în anul 1596, capitala Poloniei de la Cracovia la Varșovia. Monumentul a fost renovat de mai multe ori de-a lungul timpului. La data de 1 septembrie 1944, în perioada Revoltei de la Varșovia, sculptura a fost demolată de către germani, iar statuia de bronz a regelui puternic avariată. Coloana a fost reconstruită apoi în anul 1949.

Astăzi, pe coloana corintică, în trecut realizată din marmură roșie, se ridică mândra, statuia de bronz a regelui Sigismund, de 2,75 m înălțime, imbracat în armura și purtând într-o mână o cruce, iar cu cealaltă mânuind o sabie. Coloana lui Sigismund, confecționată din grănit adus din mîna orașului Strzegom, are 22 de metri în total fiind împodobită cu patru vulturi și înconjurată de un gard de fier.

Ruinele coloanei originală a lui Sigismund pot fi văzute în apropiere de Castelul Regal.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Coloana lui Sigismund din Varșovia