Colegiul Urban Pontifical „De Propaganda Fide”

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Colegiul de Propaganda Fide)
Colegiul Urban Pontifical „De Propaganda Fide”
FondatorPapa Urban al VIII-lea  Modificați la Wikidata
Informații
Fondată  Modificați la Wikidata
Localizare
Țara Italia
OrașRoma  Modificați la Wikidata
Coordonate41°53′58″N 12°27′30″E ({{PAGENAME}}) / 41.89958°N 12.45836°E
Prezență web
site web oficial
Sediul colegiului

Colegiul Urban Pontifical „De Propaganda Fide” (în italiană Pontificio Collegio Urbano „De Propaganda Fide”[1]) a fost înființat de Papa Urban al VIII-lea, în 1622 la Roma, în scopul formării de misionari care urmează să fie trimiși peste tot în lume pentru a răspândi credința catolică (aceasta este sensul sintagmei latine „de propaganda fide”) și, în al doilea rând, pentru studierea obiceiurilor și cutumelor popoarelor care au fost cunoscute după noile descoperiri geografice, în special din Orient.

De la început, studenții care cer să intre în Colegiul Urban Pontifical fac studii pentru a deveni preoți misionari, după revenirea în țările de origine. În cursul secolului al XVII-lea au intrat în colegiu aproximativ 450 de studenți.

Istorie[modificare | modificare sursă]

În prima jumătate a anilor 1800, Colegiul l-a avut director spiritual[2] pe Sf. Vincenzo Pallotti.[3] Colegiul l-a avut printre studenții săi pe fericitul John Henry Newman.[4]

Organizare[modificare | modificare sursă]

Colegiul Urban depinde direct de Congregatia pentru Evangelizarea popoarelor.[5]

În prezent Colegiul Urban Pontifical are puțin peste două sute de studenți care provin în cea mai mare parte din Asia și Africa, niciunul dintre studenți nu provine din Italia sau din țările unde există o mare comunitate catolică.

Din punct de vedere politic Colegiul Urban Pontifical se găsește în interiorul frontierelor de stat ale Cetății Vaticanului.

Perioada de pregătire pentru preoție durează cinci sau șase ani, timp în care studenții fac studii teologice și filosofice, precum și studii lingvistice. Pentru admitere este necesară cunoașterea limbii italiene, precum și recomandarea unui episcop catolic.

De la 1 august 2013 colegiul este condus de monseniorul Vincenzo Viva.[6]

Absolvenți români notabili[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Denumirea actuală a instituției este: Pontificia Università Urbaniana
  2. ^ Duhovnic
  3. ^ Vicenzo Pallotti (1795-1850) a fost un preot italian, fondator al Congregației și al Societății Apostolatului Catolic. A fost proclamat sfânt de către Papa Ioan al XXIII-lea, în anul 1963.
  4. ^ John Henry Newman (1801-1890) a fost un teolog, filosof și cardinal englez.
  5. ^ În latină Congregatio pro Gentium Evangelizatione; este cunoscută și sub denumirea mai veche, Congregatio de Propaganda Fide
  6. ^ „Dal sito ufficiale della diocesi di Nardò-Gallipoli, Nomina: Don Vincenzo Viva Rettore Collegio Urbano in Roma”. Arhivat din original la . Accesat în .  Parametru necunoscut |accesso= ignorat (posibil, |access-date=?) (ajutor)

Legături externe[modificare | modificare sursă]