Colea Răutu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Colea Răutu

Colea Răutu
Date personale
Născut[1] Modificați la Wikidata
Limbenii Noi, raionul Glodeni, gubernia Basarabia, Imperiul Rus Modificați la Wikidata
Decedat (95 de ani)[2][1][3][4] Modificați la Wikidata
București, România Modificați la Wikidata
ÎnmormântatCimitirul Bellu Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Ortodoxă Modificați la Wikidata
Ocupațieactor de teatru[*]
actor de film
actor de televiziune[*]
actor Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Alte premii
Ordinul național „Steaua României” Modificați la Wikidata

Colea Răutu (n. Nikolai Rutkovski, n. , Limbenii Noi, raionul Glodeni, gubernia Basarabia, Imperiul Rus – d. , București, România) a fost un actor român de film, radio, teatru, voce și vodevil.

Biografie[modificare | modificare sursă]

A fost cel mai mare fiu din cei patru copii ai familiei Rutkovski, alături de Larisa, Natalia și Valentin. A fost elev la Colegiul „Regele Ferdinand” din Chișinău. Nu i-a plăcut niciodată cartea, după cum singur recunoștea, în schimb îi plăcea foarte mult fotbalul, jucând câtva timp în echipa Uzinelor „Mociorniță” din București. A urmat apoi Conservatorul de Artă Dramatică din București. A fost mai întâi corist la Opera din Cluj.

Carieră artistică[modificare | modificare sursă]

A debutat la Teatrul de Revistă „Cărăbuș” condus de Constantin Tănase, unde a interpretat mai ales cuplete social-satirice. Tot acolo a interpretat pentru prima oară faimosul șlagăr „Ți-a ieșit coșaru-n drum”, de Gherase Dendrino, pe versuri de Puiu Maximilian.

La inițiativa lui Sică Alexandrescu a jucat la Teatrul Național din București. A fost distins cu titlul de Artist Emerit (1962).[5]

Între anii 1952-1968 a jucat la Teatrul Giulești. A jucat pentru scurt timp și la Teatrul din Pitești. A interpretat roluri în peste 70 de filme de lung metraj, atât românești cât și străine și în seriale de televiziune.[6] Rolul sau de debut (Ilie Barbu) a rămas reperul întregii sale filmografii. A debutat în film interpretând rolul protagonistului din „Desfășurarea”, regia Paul Călinescu, prima ecranizare după Marin Preda.[7] A interpretat roluri memorabile în „Moara cu noroc”, „Mihai Viteazul”, „Frații Jderi”, „Nemuritorii”, „Pintea” etc.

Actorul a primit premiul ACIN în 1988, pentru întreaga activitate, și s-a numărat printre laureații Galei „Vârsta de Aur” din 2001, ai Premiilor Naționale în Domeniul Teatrului și Galei Premiilor în Cinematografie.

Distincții[modificare | modificare sursă]

A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a III-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”.[8]

Actorul Colea Răutu Rutkovski a fost decorat la 30 mai 2002 cu Ordinul național Steaua României în grad de Cavaler, alături de alți actori, „pentru prestigioasa cariera artistică și talentul deosebit prin care au dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.[9]

Filmografie[modificare | modificare sursă]

Lica Gheorghiu și Colea Răutu în Lupeni 29 (1962).

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d Colea Rautu, Find a Grave, accesat în  
  2. ^ a b http://english.hotnews.ro/stiri-top_news-3002953-romanian-actor-colea-rautu-dies-aged-95.htm  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ a b Colea Rautu, Filmportal.de, accesat în  
  4. ^ a b Colea Rautu, Autoritatea BnF 
  5. ^ Revista Teatrul, anul VII, nr. 4, aprilie 1962.
  6. ^ „Mari actori români contemporani”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  7. ^ S-a întîmplat pe 28 noiembrie
  8. ^ Decretul nr. 1017 din 6 noiembrie 1967 al Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România privind conferirea de ordine și medalii unor actori, regizori, pictori scenografi și tehnicieni de scenă, publicat în Buletinul Oficial nr. 96 din 7 noiembrie 1967.
  9. ^ Decretul Președintelui României nr. 469 din 30 mai 2002 privind conferirea unor decorații naționale, publicat în Monitorul Oficial nr. 369 din 31 mai 2002.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Articole biografice