Codru (rezervație științifică)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pentru un masiv forestier cu același nume, vedeți Codru (masiv forestier din Republica Moldova). Pentru alte sensuri, vedeți Codru.
Rezervația științifică Codru
Peisaj natural în rezervație
Peisaj natural în rezervație
Harta locului unde se află Rezervația științifică Codru
Harta locului unde se află Rezervația științifică Codru
Localizarea rezervației pe harta țării
Poziția Republica Moldova, Raionul Strășeni
Cel mai apropiat orașStrășeni
Coordonate47°04′N 28°30′E () / 47.067°N 28.500°E
Suprafață5.177 ha
Înființare1971

Rezervația științifică Codru este o arie protejată din Republica Moldova, ce servește ca depozit al genofondului pădurilor central europene.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Rezervația a fost creată în 1971 pe o suprafață de 5.177 ha. Aici sunt puse sub protecție circa: 1.000 specii de plante, 43 specii de mamifere, 145 specii de păsări, 7 specii de reptile, 10 specii de amfibieni și peste 10 mii de specii de insecte. Principalele specii de arbori în pădure sunt stejarul pedunculat, gorunul și fagul. În cadrul rezervației funcționează un bogat „Muzeu al naturii”.

Flora[modificare | modificare sursă]

Flora se compune din specii de plante, care provin din 3 regiuni fitogeografice: mediteraneană (forestieră), central-europeană (forestieră) și euroasiatică (stepică). În rezervație sunt înregistrate 60 de specii de plante rare, dintre care 23 sunt incluse în Cartea Roșie a Moldovei. Vegetația zonală este reprezentată prin păduri de foioase de tipul celor din Europa Centrală cu formațiunile: Fagus sylvatica, Querceta petraeae și Querceta roburis. Vegetația interzonală s-a format in văgăuni, fiind reprezentată prin fâșii înguste și pâlcuri de plopișuri, sălcișuri, răchitișuri și pajiști mezofile. Aici și-au gasit extremitatea estică a arealului unele specii central europene (fag, ferigi, orhidee etc.) și extremitatea sudică (Eriophorum latifolium, Padus avium etc).

Fauna[modificare | modificare sursă]

Reprezintă aproape în totalitate pădurile Europei Centrale și de Est. S-au format condiții favorabile de creștere și de reproducere pentru reprezentanții faunei din munții Carpați, Balcani, din Asia, care întrunesc: 52 de specii de mamifere, 151 de specii de păsări, 8 specii de reptile, 10 specii de amfibieni, 8.000 de specii de insecte. Se întîlnesc specii rare, precum: jder de pădure, chițcan cu abdomen alb, usturoaie etc.

Ornitofaună conține 151 de specii, dintre care 10 specii incluse în Cartea Roșie a Moldovei: acvila pitică, porumbelul de scorbură, ciocănitoarea neagră, canarul, egreta mare, barza neagră, acvila țipătoare mică, acvila țipătoare, șoimul dunărean.

Este unica rezervație din Moldova, unde s-au efectuat regulat studiul faunei nevertebratelor. S-au publicat liste privind tipurile de insecte. Ordinele:

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]


Lectură suplimentară[modificare | modificare sursă]

  • Galupa, Dumitru; Scutaru, Mihai (august 2003). „Rezervația științifică „Codru"”. Mediul Ambiant (4 (9)): 15-20. 
  • Galupa, Dumitru; Scutaru, Mihai (octombrie 2003). „Rezervația științifică „Codru"”. Mediul Ambiant (5 (10)): 29-31. 
  • Caisîn, Valeriu (). „Studiu auxologic în arboretele de stejar din rezervația „Codrii" (PDF). Mediul Ambiant (4 (22)): 1-5. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  • Jardan, Natalia; Negru, Andrei (). „Flora vernală a rezervației științifice "Codru" (PDF). Mediul Ambiant (4 (52)): 10-14. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  • Ursu, Andrei; Barcari, Ecaterina (). „Rezervația „Codrii " la 40 de ani de activitate. Prezentare pedogeografică” (PDF). Mediul Ambiant (6 (60)): 21-27. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Codru