Codrii Cosminului

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Codrii Cozminului)
Codrii Cosminului

Codrii Cosminului reprezintă o zonă de vegetație de mare importanță istorică.

Localizare[modificare | modificare sursă]

Codrii sunt situați între comunele Valea Cosminului și Voloca pe Derelui, raionul Adâncata (Hliboca), regiunea Cernăuți, Ucraina.

Importanța istorică[modificare | modificare sursă]

Pe 26 octombrie 1497, în bătălia de la Codrii Cosminului, oastea moldovenească a lui Ștefan cel Mare a învins armata poloneză condusă de regele Ioan Albert.

Atracții turistice[modificare | modificare sursă]

Stejarul lui Ştefan cel Mare

Stejarul lui Ștefan cel Mare[modificare | modificare sursă]

Crucea de lângă Stejarul lui Ştefan cel Mare

Potrivit legendei, după victoria de la Codrii Cosminului, Ștefan cel Mare i-a impus pe prizonierii polonezi să are și să semene ghindă în locul copacilor doborâți de oștenii moldoveni în timpul luptei.[1] Locul unde au crescut stejarii semănați de polonezi s-a chemat Dumbrava Rosie. Se spune că din stejarii semănați de polonezi a mai rămas doar unul singur, numit de localnici Stejarul lui Ștefan cel Mare. Alături de stejar este instalată o cruce pe care scrie Nu este a mea și nici a voastră, dar este a nepoților și strănepoților noștri, dupa care mai jos urmează inscripția de la strănepoți, precum și data bătăliei: 1497 în ziua de Sf. Dumitru. Stejarul se găsește în codri, cam la 1 km de șoseaua care străbate localitatea Valea Cosminului.

Statuia lui Ștefan cel Mare (proiect)[modificare | modificare sursă]

Potrivit unui proiect, statuia lui Ștefan cel Mare urmează să fie ridicată în Codrii Cosminului în amintirea bătăliei. Totuși, deja de câțiva ani, proiectul stagnează. [2]

Note[modificare | modificare sursă]